Jom haAcmaut: Izrael függetlenségének ünnepe

A függetlenség napja vagy Jom Haacmaut Izraelben évente megtartott ünnep, amely az ország 1948-as függetlenségi nyilatkozatának évfordulóját jelzi. Idén Izrael 74. alkalommal ünnepli a függetlenség napját.

Izrael hivatalosan a héber naptár szerint ünnepli a függetlenség napját, amely szerint az ország a Ijár hónap 5. napján nyilvánította ki függetlenségét. A Gergely-naptár szerint azonban május 14-e az izraeli függetlenség napja, mivel 1948-ban erre a napra esett Ijar 5. napja.

Az ünnepet egy vagy két nappal előbbre szokták hozni, ha péntekre, vagy szombatra esne, ezért 2022-ben május 4-én, csütörtökön ünneplik a Jom Hacmautot, ami a héber naptár szerint Ijár hó negyedike. Mivel a zsidó szokások szerint a következő nap napnyugta után köszönt be, már szerda este elkezdődik az ünneplés.

Izrael országának gondolata a 19. század végén született, amikor a zsidóknak még nem volt saját hazájuk. 1948-ban az ENSZ határozata alapján Izrael független állammá nyilvánította magát, és nemcsak legyőzte a rátámadó ellenségeit, hanem erős nemzetként is megmutatta magát.

Miért tartanak nemzeti emléknapot a függetlenség ünnepe előtt Izraelben?

A gyászból az ünneplésbe való hirtelen átmenet az állam születését megkeserítő eseményekhez kötődik.

A második világháború 1945-ös befejezése után az európai zsidó menekültek milliói, akik túlélték a szörnyű népirtást, a holokausztot, Izraelben kerestek menedéket. A holokauszt emberi történelem legszörnyűbb népirtása, amelyben 6 millió zsidót öltek meg a nácik.

Az ENSZ 1947. november 29-én kinyilvánította a brit Palesztin Mandátum területének felosztását egy arab és egy zsidó államra.

1948. május 14-én David Ben Gurion, aki később Izrael első miniszterelnöke lett, bejelentette a független Izrael állam megalakulását. Ám nem sokkal e bejelentés után szinte az összes arab ország megtámadta Izraelt, és függetlenségi háborúba sodorták az országot.

Egy évvel később, 1949-ben tűzszüneti határvonalakat jelöltek ki Jordánia és Izrael között, amelyet zöld vonalnak neveztek el. Izrael 1949. május 11-én kapta meg az ENSZ elismerését.

Jom Haacmaut napján azt ünneplik a zsidó államban, hogy a zsidók közel kétezer évnyi száműzetés után ismét saját hazát alapítottak a Szentföldön.

Az izraeliek szerint a zsidó állam sikertörténet

A jobboldaliak 90%-a, míg a baloldaliak közül valamivel kevesebb,  79% vélekedett így.