Finnország felmondta szerződését a Roszatommal

A Fennovoima finn-orosz konzorciumban részt vevő finn tulajdonosok felmondták hétfőn az atomerőmű-építésről szóló szerződést a Roszatom orosz állami atomenergetikai céggel – jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség.

A Hanhikivi atomerőművet az azonos nevű félszigeten építette volna meg a Roszatom a Fennovoima megrendelésére. amelyben a finn részvényesek – köztük az Outokompu, a Fortum és az SSAB – kétharmad részt birtokolnak, a Rosatom Energy International finnországi leányvállalata pedig, a RAOS Voima Oy 34 százalékot.

Az atomerőmű terve bizonytalanná vált, amikor az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i kezdetekor a finn kormány a terv felülvizsgálatára kényszerült. A kormány az építési engedélyt eredetileg az idei év végén adta volna meg – írta a hírügynökség.

Mika Lintila finn gazdasági miniszter több alkalommal is azt mondta nyilvánosan: a jelenlegi helyzetben már biztos, hogy a kormány nem adja meg az engedélyt. Ettől függetlenül a Roszatom finnországi leányvállalata mindvégig ragaszkodott a terv folytatásához.

„A Fennovoima döntése egyértelmű, és el kell fogadni a tulajdonosok döntését. Gyakorlatilag lehetetlen folytatni a tervet”

– írta a miniszter hétfőn a Twitteren a Fennovoima bejelentésére reagálva.

A konzorcium azzal indokolta a szerződés felmondását, hogy a tervek elkészítésében jelentős csúszások voltak, szerinte a RAOS képtelen volt teljesíteni a feladatot. „Az utóbbi években a kivitelező folyamatosan sokat késett, sőt, a késés egyre nagyobb lett. Az ukrajnai háború pedig csak növelte a kockázatokat, a RAOS nem tudta kivédeni ezeket” – olvasható a Fennovoima közleményében, amely szerint egyúttal az együttműködés is azonnal megszakad a RAOS Projecttel.

Szijjártó: Atomenergia nélkül lehetetlen elérni a klímacélokat

Jó hírnek nevezte, hogy az Európai Unióban a franciák vezetésével erős szövetség jött létre annak érdekében, hogy Brüsszel fenntarthatónak és környezetkímélőnek ismerje el az atomenergiát.

Csalódott a Roszatom, amiért a finn Fennovoima vezetése felbontja finn lányvállalatával, a RAOS Project Oy céggel a Hanhikivi-1 atomerőmű építésére megkötött szerződést – közölte hétfőn az orosz állami nukleáris energetikai vállalat.

„A Fennovoima Oy vezetőségének döntése a RAOS Project Oy-vel kötött mérnöki tervezési, beszerzési és kivitelezési szerződés felmondásáról őszinte csalódást okoz számunkra”

– állt a közleményben, amely szerint a döntés indoklása nem világos.

„A projekt halad, és a megrendelő és a kivitelező között csapatmunka folyik, amit a Fennovoima vezérigazgatója többször is elmondott a vállalat részvényeseinek és a médiának”

– hangoztatta a Roszatom kommünikéje.

A dokumentum kiemelte azt a tényt, hogy a szerződés felbontásáról szóló döntést a részvényesekkel való megbeszélés nélkül hozták meg.

„Felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy olyan, a projekt szempontjából kulcsfontosságú lépés, mint a Fennovoima Oy vezetőségének kezdeményezése a szerződés felmondására, a projekt részvényeseivel folytatott részletes vita nélkül történt”

— tudatta a vállalat, külön kiemelve, hogy a részvényesek közül a Roszatom 100 százalékos tulajdonában lévő RAOS Voima Oy a legnagyobb 34 százalékos részesedéssel.

A RAOS Project Oy kötelezettségeit illetően a nyilatkozat rámutatott, mind a finnországi leányvállalata, mind a Roszatom egész nemzetközi tevékenysége során szigorúan betartja az összes kötelezettség feltétel nélküli teljesítésének elvét.

Franciaország atomreaktorainak fele leállt az energiaválság közepette

A franciaországi atomerőművek fele „karbantartás vagy meghibásodás” miatt leállt, ami az energia- és energiapiacok számára bizonytalan időszakot jelent Európa-szerte.