Biden Amerikába csábítaná a legmenőbb orosz tudósokat

Biden elnök azt szeretné, ha a kongresszus felgyorsítaná a vízumkérelmeket azon orosz tudósok számára, akik Moszkva ukrajnai inváziója közepette el akarják hagyni hazájukat, és ezzel felgyorsítanák a már folyamatban lévő agyelszívást, és megfosztanák Putyin elnököt Oroszország néhány kiváló tehetségétől.

A kormánynak a Kongresszushoz egy nagyobb, 33 milliárd dolláros háborús kiadási csomag részeként elküldött javaslata

négy évre felfüggesztené azt a követelményt, hogy a vízumért folyamodó tudósoknak legyen támogató munkaadójuk,

megszüntetve ezzel az egyik legnagyobb akadályt sokak számára, akik az Egyesült Államokba szeretnének jönni.

Az intézkedés csak azokra az orosz állampolgárokra vonatkozna, akik

MA vagy PhD diplomával rendelkeznek olyan tudományos vagy mérnöki területeken, mint a mesterséges intelligencia, a nukleáris mérnöki tudományok vagy a kvantumfizika.

A kormányzat tisztviselői azzal érveltek, hogy egy ilyen lépés kettős előnnyel járna – Oroszországnak költséget okozna, míg Amerikának hasznot hozna.

A technológiai iparban az ilyen vízumok túlnyomó többségét indiai munkavállalók kapják. A világjárvány előtt évente körülbelül 1800 orosz kapott törvényes állandó lakhelyet egy olyan bevándorlói besorolás alapján, amelyet elsősorban kiemelkedő professzorok, kutatók és felsőfokú végzettségű szakemberek számára tartottak fenn, ha volt munkáltatói szponzoruk.

Még a legújabb javaslat szerint is minden kérelmezőnek meg kell felelnie egyéb követelményeknek, többek között a biztonsági átvilágítási folyamatnak.

A titkos Gemkapocs (angolul Operation Paperclip) művelet keretében 1945 és 1959 között az amerikai hadsereg különleges ügynökei több, mint 1600 német mérnököt, tudóst és technikust menekítettek ki az összeomló Németországból az Amerikai Egyesült Államokba. Sokan a kimenekítettek közül a náci párt vagy akár az SS tagjai voltak, de tudásuk fontossága felülírt minden morális megfontolást.

Az elsődleges cél ekkor a szovjetekkel szembeni űrverseny megnyerése volt, ezért a program legnagyobb fogása Wernher von Braun és az ő V–2 programot fejlesztő csapatának a megszerzése volt.

Anyagias világ — azé a hatalom, aki uralja az erőforrásokat?

A második hidegháború az erőforrásokról fog szólni – írja Michael Lind, amerikai író.