Kisebbségi kormány vagy új választások?

Megosztott az izraeli közvélemény: a válaszadók valamivel több mint egyharmada támogatná új parlamenti választások megtartását, közel 30%-uk azonban a jelenlegi kormány maradását szorgalmaznák.

Az Izraeli Demokrácia Intézet számára készített új felmérés arra kérdezett rá, hogy a lakosság miként vélekedne arról, ha a kormány további képviselőket veszítene a Knesszetben.

A megkérdezettek 35,1% támogatja az új parlamenti választások megtartását, 28,9% a jelenlegi vezetés olyan kisebbségi kormányként való folytatását szeretné, amely bizonyos kérdésekben külső támogatást nyújt valamelyik ellenzéki pártnak, 32,3% pedig azt szeretné, ha a jelenlegi Knesszetben választások nélkül alakulna új kormány. A fennmaradó 3,7% más választ adott.

A zsidó válaszadók körében a jelenlegi Knesszetben alakítandó új kormány volt a legnépszerűbb válasz. Az arabok körében a választásokat preferálták túlnyomó többségben.

Mind a zsidók, mind az arabok „meglehetősen alacsonynak” tartották annak valószínűségét, hogy a jelenlegi kormány legalább az év végéig fennmarad.

Arra a kérdésre, hogy értékeljék Bennett, az elmúlt hónap biztonsági eseményeinek kezelésére adott politikáját (ötössel a kiválót és egyessel a nagyon rosszat értékelték), a lakosság 10,3%-a kiválónak, 20%-a 4-esnek, 20,3%-a 3-asnak, 15,6%-a 2-esnek és 29%-a 2-esnek ítélte.

Arra a kérdésre, hogy hogyan vélekednek Izrael biztonsági helyzetéről a belátható jövőben, 37,7% optimista, míg 57,7% pesszimista választ adott, 4,6% pedig nem kívánt vagy nem tudott válaszolni. Az arab válaszadók pesszimistábbak voltak, mint a zsidó válaszadók.

A holland kormány vette védelmébe Izraelt

A holland kormány elutasította az Amnesty International jelentését, amely apartheiddel vádolja Izraelt