Erdoğan üdvözlőlapot küldött Izrael közelgő függetlenségi napjára

A török és az izraeli elnök két héten belüli második telefonbeszélgetésen Erdoğan elmondta, hogy hisz abban, hogy a Jeruzsálem és Ankara közötti együttműködés a kölcsönös nemzeti érdekeket, valamint a regionális békét és stabilitást szolgáló módon fog fejlődni.

Jichák Herzog izraeli elnök hétfőn beszélt török kollégájával, Recep Tayyip Erdoğannal, és boldog Eid al-Fitrt, a ramadán szent hónap végét jelző ünnepet kívánt neki és Törökország népének, illetve megköszönte a török elnöknek az Izrael Állam 74. függetlenségi napja alkalmából küldött gratuláló levelét — számol be a ynet.

Erdoğan reményét fejezte ki, hogy az Eid al-Fitr ünnep örömöt, békét és testvériességet hoz az egész térségben. A két vezető megvitatta a nyílt és folyamatos párbeszéd fontosságát a nyugalom és stabilitás fenntartása érdekében az egész régióban, különösen a mostani időkben.

A levél szerint:

„Izrael Állam nemzeti ünnepe alkalmából nemzetem és a magam nevében gratulálok Excellenciádnak és Izrael népének. Kapcsolataink új időszakában, amelyet Excellenciád márciusi látogatása jelez, őszintén hiszem, hogy az országaink közötti együttműködés olyan módon fog fejlődni, amely közös nemzeti érdekeinket, valamint a regionális békét és stabilitást szolgálja”.

„Megragadva ezt az alkalmat, jókívánságaimat fejezem ki Excellenciád egészségéhez és boldogságához, valamint Izrael népének jólétéhez.”

Herzog elnök megköszönte Erdoğan elnök üdvözletét, és megjegyezte, hogy folytatniuk kell az országaik között megkezdett együttműködést.

A két államfő április 19-én beszéltek utoljára egymással, a jeruzsálemi Templom-hegyen történt zavargásokat követően, amikor Erdoğan elítélte a szent helyen történt izraeli beavatkozást.

Az akkori hívás után Herzog irodája szerint a két fél „a kedélyek megnyugtatásának szükségességéről” tárgyalt. Azt is állították, hogy Erdoğan „örült” a magas rangú izraeli tisztviselőknek a Templom-hegyen a status quo fenntartásáról szóló nyilatkozatainak.

Ő maga azonban ennél élesebb hangvételű közleményt adott ki – azt mondta, hogy közölte Herzoggal, hogy a közelmúltbeli események – amelyek helyszínét „palesztin területeknek” nevezte – „egyes radikális izraeli csoportok és biztonsági erők beavatkozásának” következményei.

Erdoğan: A Templom-hegyi feszültség nincs hatással az Izraelhez fűződő viszonyra

A török vezető retorikája szöges ellentéte annak, amit az elmúlt években megszokhattunk tőle.