Vasárnap újabb civileket menekítettek ki a mariupoli acélmű területéről

Újabb 40 embert evakuáltak az orosz fegyveres erők által körülzárt Azovsztal acélmű területéről – jelentette a TASZSZ hírügynökség vasárnap a helyszínről.

A tudósítás szerint a civileket – köztük 14 nőt és nyolc gyereket –  három autóbusszal szállították a bezimennojei evakuációs segélyközpontba. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az evakuáltakat sátortáborban helyezték el a Nemzetközi Vöröskereszt és az ENSZ munkatársainak megfigyelése mellett.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közleményt adott ki, amely szerint civilek egy 25, és egy 21 fős csoportja hagyta el a szombati csendrendelet ideje alatt a mariupoli Azovsztal acélgyár melletti lakóépületeket a humanitárius folyosón. Az első csoport délután, a második a sötétség beálltával jött elő. Mind a 46 embert Bezimennojébe szállították, ahol szállást, élelmet és orvosi ellátást kaptak.

Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának szóvivője vasárnap Genfben kijelentette, hogy folytatódik a civilek menekítése az Azovsztal komplexumból, a Nemzetközi Vöröskereszttel és a szembenálló felekkel egyeztetve. Közölte, hogy biztonsági okokból nem tud további részleteket mondani.

António Guterres ENSZ-főtitkár a hét folyamán Moszkvában és Kijevben is járt, egyebek között annak érdekében, hogy előmozdítsa az Azovsztal területén lévő civilek kimenekítését.

Moszkva szerint az Azovsztal az utolsó olyan létesítmény Mariupolban, amelyet még nem sikerült elfoglalniuk az orosz erőknek. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az Azovi-tengeri kikötőváros „felszabadításáról”, hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Vlagyimir Putyin elnök „emberiességi megfontolásból” elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet.

Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti folyosórendszer húzódik, amelyben Sojgu szerint több mint kétezer fegyveres tartózkodik.

Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője hétfőn azt állított, hogy mintegy négyszáz külföldi zsoldos van a föld alatt. Ukrán források szerint  mintegy ezer civil is a helyszínen lehet. Egyik állítást sem tudják független források megerősíteni.

Fotó: Evakuált mariupoli lakosok április 23-án/ EPA/ROMAN PILIPEY

Civilek menekültek ki az Azovsztalból

Mindössze 25 ember jutott ki, nem tudni hányan lehetnek lent az acélmű alatt.