Civilek menekültek ki az Azovsztalból

Szombati orosz médiajelentések szerint huszonöt embert evakuáltak a mariupoli Azovsztal acélműből. 

A létestményt védő Azov ezred megerősítette, hogy húsz polgári személyt – nőket és gyermekeket – evakuáltak az Azovsztalból.

Ukrán források szerint mintegy ezer polgári lakos menekült az acélmű bunkereibe és ott rekedtek. Oroszország viszont azt állítja, hogy mintegy 2500 ukrán fegyveres és külföldi zsoldos tartózkodik a létesítményben.

Moszkva és Kijev António Guterres ENSZ-főtitkár közvetítésével a héten megállapodott, hogy humanitárius folyosót létesítenek a polgári személyek kimenekítésre, de azóta nem sikerült jelentős evakuálást végrehajtani.

Az orosz invázió kezdete után több mint kilenc héttel az Azovsztalban rekedt emberek helyzete vélhetően katasztrofális.

Az ukrán hadsereg vezérkara közölte: az orosz erők szombaton folytatták a Donyec-medence elleni aknatámadást, de nem tudták elfoglalni a három célba vett területet, a Donyeck megyei Limant, valamint a Luhanszk megyei Szeverodonyecket és Popasznát.

Orosz robotrepülőgép csapódott be a Fekete-tengeri kikötőváros, Odessza repülőtérre, használhatatlanná téve a kifutópályát – közölte szombaton az ukrán hadsereg. Személyi sérülés nem történt.

A nyugat-oroszországi Kurszki terület kormányzója szerint szombaton több akna csapódott be Ukrajna irányából a határ közelében lévő egyik ellenőrző pontba. Roman Sztarovojt a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy nem történt sérülés, sem káreset. A Reuters brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni a hírt.

Fotó: MTI/EPA/Mariuopli városi tanács

Atomháború Eurográdban?

Oroszország nem kötelezte el magát amellett, hogy nem vet be elsőként nukleáris fegyvereket. Robert C. Castel elemzése.