Bennett: Semmi sem fogható a holokauszt pusztításához

A holokauszt és az antiszemitizmus egyediségét hangsúlyozta szerdán Naftali Bennett miniszterelnök a Jom Hasoá, az izraeli holokauszt nap nyitómegemlékezésén a Jad Vasem Holokauszt múzeumban, Jeruzsálemben.

Naftali Bennett kezében a Jad Vasem egyik emléklapját tartotta, melyen egy alig fél órát élt kislány emlékét örökítette meg, akit születése után Auschwitzban elvettek az édesanyjától és megöltek, még mielőtt nevet kaphatott volna.

Az édesanya, a magyar Reich Irén által benyújtott emléklap történetét felidézve az izraeli miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a holokausztot nem lehet összehasonlítani más népirtásokkal, nem szabad a világban zajló egyéb eseményekhez viszonyítani

„A történelem sajnos tele van súlyos háborúkkal, brutális gyilkosságokkal és népirtással is. De ezek általában egy cél elérésére tervezett eszközök, valamely katonai, politikai, gazdasági, vallási okból”

– mondta Bennett, megkülönböztetve az antiszemitizmus évezredes ideológiája által diktált, értelmetlen zsidók elleni genocídiumot

A kormányfő egységre szólított fel, s felidézte, hogy a varsói gettófelkelésben részt vevők politikai-ideológiai okokból megosztottak voltak, két szervezetben és nem együtt harcoltak a nácik ellen, noha az adott helyzetben teljesen értelmetlen volt különállásuk

A megemlékezés első felszólalója Jichák Herzog államfő volt, aki az emberiség legsötétebb órájának nevezte a holokausztot, és emlékezetének fontosságát hangsúlyozta.

„Nincs esélyünk, és létünk nem igazolt népként és államként, ha nem emlékezünk örökké arra, hogy mi történt népünkkel a gettókban, a Gestapo pincéiben, a kivégzősáncoknál, a halálvonatokban, a megsemmisítő táborokban, a krematóriumokban és minden más helyen, ahol az emberiesség elveszett, és nyoma sem maradt az együttérzésnek”

– mondta Herzog.

Az izraeli tévécsatornák idén is élő adásban sugározták az emléknap előestéjén a Jad Vasemben rendezett megemlékezést, melyen szokás szerint jelen voltak Izrael állami és katonai vezetői, a nemzetközi diplomáciai kar tagjai, holokauszt túlélők, valamint a hivatalos látogatáson tartózkodó Barbel Bas, a német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke is.

A soá hatmillió áldozatának emlékére idén is hat túlélő gyújtotta meg az emlékezés fáklyáit, illetve egyikük két héttel ezelőtt elhunyt, és a fia lépett a helyére.

Egyiküket, a 96 éves Olga Czik Kay-t Újfehértóról deportálták.

„Mivel az emberek és országok megpróbálják tagadni a holokausztot, el kell mondanunk, életben kell tartanunk a történetünket. Hamarosan a következő generációkra fog hárulni ez a felelősség”

– mondta a The Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak.

A túlélők nevében Móse Miron, a második világháború után Budapestről gyerekként Izraelbe érkezett mezőgazdász beszélt, aki idővel doktori oklevelet is szerzett és több technológiai újítást és sikeres vállalkozást hozott létre. Miron politikai egységre szólított fel, miközben szemével a közönség soraiban ülő jelenlegi kormányfőt és Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt pásztázta, mert – mint mondta – „nincs másik országunk”.

A Bundestag elnöke Izraelbe utazott a holokauszt nemzeti emléknapra

Ez lesz az első alkalom, hogy egy magas rangú német tisztviselő részt vesz a Knesszet Jom haSoá emlékünnepségén.