A Bundestag elnöke Izraelbe utazott a holokauszt nemzeti emléknapra

Bärbel Bas Bundestag-elnököt Miki Levy, a Knesszet elnöke szerdán a Knesszetben rendezett különleges üdvözlő ünnepségen köszöntötte.

Bas részt vesz a héten a Jom haSoá, a holokauszt nemzeti emléknapja alkalmából a Knesszetben tartott rendezvényeken.

„A holokauszt tanulságai megkövetelik tőlünk, hogy soha ne tűrjük az antiszemitizmus megjelenését és terjedését”

– mondta Bas.

„Németország felelőssége nem ért véget. Izrael mellett állunk”.

Levy hívta meg, aki januárban könnyes beszédet mondott a berlini Bundestagban azon a napon, amikor Európában a holokausztról emlékeznek meg.

„Az Ön részvétele a Knesszetben a holokauszt mártírjainak és hőseinek emléknapja alkalmából rendezett ünnepségeken jelentős és jelentőségteljes kifejezése az országaink közötti különleges kapcsolatnak, Németország történelmi felelősségének a holokauszt bűneiért, valamint Németország elkötelezettségének Izrael állam biztonsága iránt”

– mondta Levy Basnak.

Ez lesz az első alkalom, hogy egy magas rangú német tisztviselő részt vesz a Knesszet holokauszt-emlékünnepségén.

165 000 holokauszt-túlélő él Izraelben

A holnap kezdődő Jom Hásoá, izraeli holokauszt-emléknap előtt tették közzé az adatot.

Szerda délelőtt Levy és Bas együtt járták be a Jad Vasem Holokauszt Múzeumot. A Knesszetben tett látogatásának csúcspontja csütörtökön várható, amikor részt vesz az országos Unto Every Person There is a Name (Minden embernek van egy neve) szertartáson, amelyen a holokauszt áldozatainak nevét olvassák fel a Knesszetben a holokauszt emléknapján.

Az idei rendezvény témája a Transports to Extinction: A zsidók deportálása a holokauszt idején.

A Chagall-teremben 33. alkalommal megrendezésre kerülő ünnepségen hat emlékgyertyát gyújtanak meg holokauszt-túlélők és a Knesszet tagjai a holokausztban meggyilkolt hatmillió zsidó emlékére. Az ünnepségen részt vesz az elnök, a miniszterelnök, a Knesszet elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, az ellenzék vezetője és a Jad Vasem igazgatóságának elnöke.

Az ünnepség előtt Bas részt vesz a Knesszet bejáratánál tartandó különleges megemlékezésen, ahol személyes emlékgyertyát gyújt a holokauszt áldozatainak emlékére.

Naftali Bennett miniszterelnök találkozott Bas-szal, és arra kérte, hogy tolmácsolja köszönetét Olaf Scholz német kancellárnak mindazért, amit a holokauszt emlékének megőrzéséért tesz.

„Ez egy fontos, jelentőségteljes nap, és azért ilyen, mert Németországban jelentős lépéseket tettek a holokauszt emlékének tisztelete és a két ország közötti kapcsolatok elmélyítése érdekében”

– mondta neki Bennett.

A holokauszt-emléknap tanulsága: a halott zsidókat mindenki szereti

A közbeszédben a hatmillió ember emlékének szentelt szavakkal egyidőben erősebb a zsidógyűlölet, illetve annak támogatása. Jonathan S. Tobin véleménycikke.