Volt iráni politikus: Irán mindig is atombombát akart építeni

Az iráni médiának adott vasárnapi interjújában az iráni parlament egy volt tagja, Ali Motahari azt mondta, hogy Iránnak mindig is az volt a szándéka, hogy atombombát építsen, amelyet „megfélemlítésre” használt volna – derül ki a Közel-Keleti Médiakutató Intézet (MEMRI) által rögzített felvételekből.

„Amikor megkezdtük nukleáris tevékenységünket, az volt az egyértelmű célunk, hogy bombát építsünk” – mondta Ali Motahari volt iráni politikus az ISCA Newsnak. „Nincs szükség arra, hogy kerülgessük a forró kását” – mondta.

Kijelentései ellentmondanak a hivatalos iráni propagandának, miszerint az soha nem törekedett atomfegyverek építésére – ezt az állítást Izrael és a nyugati titkosszolgálatok is elutasítják.

Motahari megjegyezte, hogy a bomba építésének célját „az egész rezsim, vagy legalábbis azok az emberek, akik ezt a tevékenységet elkezdték”, követték és támogatták.

Az interjúalany kérdésére, hogy az iráni atomprogram mögött álló emberek szándékoztak-e használni a bombát, Motahari azt mondta:

„Nem. A megfélemlítés eszközeként akartuk megépíteni”, és a Korán egyik versét idézte: „Üssetek félelmet Allah ellenségeinek szívébe”.

Motahari azzal érvelt, hogy Irán kudarca ebben az értelemben az volt, hogy nem tartotta elég sokáig titokban a terveit.

„Ami azt illeti, amit elkezdtünk… Ha meg tudtuk volna tartani [a titkot] addig, amíg nem hajtottunk végre egy [nukleáris] tesztet, akkor minden más lett volna. Mint Pakisztánban” – mondta, azzal érvelve, hogy az olyan országokat, mint Pakisztán és Észak-Korea, amelyekről úgy vélik, hogy atombombával rendelkeznek, „figyelembe veszik” a globális színtéren.

Az atombomba birtoklása „nem lett volna rossz dolog” – mondta Motahari. „Én csak azt mondom, hogy mivel elkezdtük, el kellett volna haladnunk a küszöbig”.

Az interjúalany kérdésére, hogy észrevételei befolyásolhatják-e az iráni atomprogramról a Nyugattal folyó tárgyalásokat, Motahari azt mondta: „Senkit nem érdekel, amit mondok… Nincs hivatalos minőségem. Ezeket a dolgokat a magam nevében mondom”.

Az interjú vége felé Motahari hozzátette, hogy Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető jelenleg ellenzi a bomba építésének gondolatát.

Az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások, amelyek a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) néven ismertek, holtpontra jutottak, főként az iráni követelés miatt, hogy Washington törölje az Iszlám Forradalmi Gárdát (IRGC) az amerikai külügyminisztérium külföldi terrorista szervezetek listájáról.

Izrael nyilvánosan is lobbizott a lépés ellen. Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében megismételte Jeruzsálem álláspontját az ellen, hogy az Egyesült Államok figyelembe vegye Irán követelését — számol be a Times of Israel.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elutasította az iráni követelést, amikor a múlt hétfői sajtótájékoztatón erről kérdezték.

„Ha Irán a JCPOA-n túlmutató szankciók feloldását akarja, akkor a JCPOA-n túlmutató aggályainkat is figyelembe kell vennie” – mondta Price, amikor a Forradalmi Gárda törléséről kérdezték. „Jóhiszeműen és kölcsönösséggel kell majd tárgyalniuk ezekről a kérdésekről”.

Mivel Irán nem mutatott hajlandóságot arra, hogy engedjen a nem nukleáris kérdésekben, Price megjegyzései úgy tűnt, hogy elvetették annak lehetőségét, hogy Washington törölje a listáról a Forradalmi Gárdát, még akkor is, ha Teherán ezt a JCPOA betartásának feltételéül szabja.

Az interjút angol felirattal ide kattintva tekintheti meg.

Atomháború Eurográdban?

Oroszország nem kötelezte el magát amellett, hogy nem vet be elsőként nukleáris fegyvereket. Robert C. Castel elemzése.