Az orosz külügyminiszter nem zárja ki a harmadik világháború lehetőségét

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy folytatódnak a béketárgyalások Ukrajnával, ugyanakkor figyelmeztetett a harmadik világháború „valós” veszélyére.

Az orosz hírügynökségeknek nyilatkozva és az AFP által idézett orosz miniszter bírálta Kijev megközelítését a tárgyalásokhoz, hozzátéve: „A jóakaratnak megvannak a határai. De ha ez nem kölcsönös, az nem segíti a tárgyalási folyamatot.”

„Továbbra is folytatjuk a tárgyalásokat a Volodimir ukrán elnök Zelenszkij által delegált csapattal, és ezek a kapcsolatok folytatódni fognak” – tette hozzá Lavrov.

Egyúttal megvádolta Zelenszkij egykori színészt, hogy „megjátsza” hogy tárgyal.

„Jó színész. Ha figyelmesen figyeli és figyelmesen olvassa, amit mond, ezer ellentmondást fog találni”

– mondta Lavrov.

Tekintettel a jelenlegi feszültségekre, Lavrov szerint a harmadik világháború veszélye „valós”.

„A veszély komoly, valós, nem lehet alábecsülni”

– figyelmeztetett.

Atomháború Eurográdban?

Oroszország nem kötelezte el magát amellett, hogy nem vet be elsőként nukleáris fegyvereket. Robert C. Castel elemzése.

Zelenszkij múlt héten azt mondta, hogy az orosz erők új offenzívát kezdtek Kelet-Ukrajnában.

„Most már elmondhatjuk, hogy az orosz erők megkezdték a donbászi csatát, amelyre már régóta készültek” – mondta videóbeszédében Zelenszkij.

„Nem számít, hány katonát vonnak oda, mi megvédjük magunkat. Harcolni fogunk. Nem adunk mondunk le semmiről” – jelentette ki.

Eközben a múlt csütörtökön közzétett műholdfelvételek egy tömegsír helyszínének bővítését mutatják az ostromlott ukrán kikötővároshoz, Mariupolhoz közeli településen.

A képeket a Maxar Technologies tette közzé, azokon egy tömegsír látható az ukrajnai Manhusban, amely több mint 10 mérföldre található Mariupoltól. A Maxar megjegyezte, hogy a mariupoli halottak holttestét orosz katonák vitték erre a területre.

A mariupoli sírokat bemutató fotók néhány héttel azután készültek, hogy több száz embert temettek el tömegsírokba Bucsában, az ukrajnai pusztítás egyik legjobban dokumentált helyén.

Milyen lesz a háború után a világgazdaság?

A világgazdaság átlépte a Rubicont.