Az izraeliek fele tart egy második holokauszttól

A fiatalabb izraeliek jobban félnek ettől, mint az idősebbek.

Az izraeliek csaknem fele aggódik amiatt, hogy bekövetkezhet egy második holokauszt, amely kipusztíthatja a zsidó népet – derül ki egy új felmérésből.

A felmérést a Penina mozgalom végezte a Holokauszt Emléknap előtt, és az Israel Hayom újságban tették közzé. A jelentés számos megdöbbentő megállapítást tartalmazott az izraeliek aggodalmaival és félelmeivel kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy

az iráni rezsim folyamatos fenyegetése, amely már többször jelezte, hogy ki akarja irtani a zsidó államot, kulcsszerepet játszik az új holokauszttól való félelem fokozódásában.

A felmérés azt is megállapította, hogy a nők jobban tartanak egy második holokauszttól, mint a férfiak (55 százalék a 42 százalékkal szemben), és hogy

a fiatalabb izraeliek jobban félnek, idősebb társaiknál.

A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbb izraeli úgy látja, hogy a holokauszt emléknapját az elkövetkező években egészen másként fogják megünnepelni. Arra a kérdésre, hogy szerintük hogyan fogják megünnepelni ezt a napot 30 év múlva, a válaszadók 45 százaléka azt mondta, hogy csak szimbolikus eseményekkel; a válaszadók 13 százaléka úgy vélte, hogy egyáltalán nem fogják megünnepelni, és csak egy átlagos nap lesz. Másrészt a válaszadók 16 százaléka úgy vélte, hogy a nap az idő múlásával még jelentősebbé válik, további 26 százalék pedig azt mondta, hogy nagyjából ugyanolyan marad, mint most.

Az ukrajnai háború emlékeztető Izraelnek, hogy csak magára számíthat

A Kijev felett repülő orosz harci gépek emlékeztetnek arra, hogy Izraelnek mindig fel kell készülnie, hogy megvédje magát. Méghozzá egyedül.

Életkor szerint csoportosítva a felmérés szerint a 35 és 45 év közötti izraeliek 21 százaléka gondolta úgy, hogy a holokauszt emléknapját 30 év múlva már nem fogják megünnepelni, szemben a 65 év feletti izraeliek mindössze 12 százalékával, akik ugyanezt jósolták.

Tavaly januárban mintegy 165 800 holokauszt-túlélő élt Izraelben, akiknek 90 százaléka 80 év feletti.

Naponta átlagosan 42 holokauszt-túlélő huny el, és egyre nagyobb kihívást jelent olyan túlélők felkutatása, akik hajlandóak és képesek elmesélni a holokauszttal kapcsolatos élményeiket.

Ezért a válaszadók mintegy 56 százaléka úgy vélte, hogy fontosnak tartja, hogy a nagyközönség megismerhesse a túlélők videóra vett tanúvallomásait, hogy az emléküket életben tartsák. A válaszadók további 29 százaléka szerint a kormánynak támogatnia kellene a koncentrációs táborokba való utazásokat minden egyes izraeli állampolgár számára.

Mindemellett a válaszadók 19 százaléka szerint a holokauszt a legjobb erőfeszítések ellenére is arra van ítélve, hogy elfelejtődjön.

Mi az a „holokausztkánon”?

A szörnyű valóságról és a torzító képzeletről, továbbá mindkettő irodalmi megjelenítéséről szól Kisantal Tamás Az emlékezet és a felejtés helyei című könyve.