Hitler tökéletes árja kisbabája, aki valójában zsidó volt

Egy náci magazin fotópályázatot hirdetett a „tökéletes árja csecsemőre”. Csak egy hibát követtek el, amikor kiválasztották a győztest.

1935 telén, néhány hónappal azután, hogy a német kormány elfogadta a zsidóellenes nürnbergi törvényeket, a náci Sonne ins Haus („Egy nap az otthonban”) című családi magazin fotópályázatot hirdetett „a tökéletes árja gyermek” megtalálására. 1935. január 24-én a magazin címlapfotót közölt a győztesről, egy gyönyörű, 6 hónapos kislányról, Hessy Levinsonsról. A náci propaganda úgy mutatta be a csecsemőt, mint „a tökéletes árja csecsemőt”. A zsűri tudta nélkül Hessy zsidó volt – írja a Tablet magazin cikke.

Hessy 1934. május 17-én született Berlinben, Jacob és Pauline Levinsons zsidó szülők gyermekeként. A pár Lettországból származott, ahol mindketten klasszikus zenét tanultak, és még azelőtt házasodtak össze, hogy 1928-ban Berlinbe emigráltak volna. Mindketten énekesek voltak: Jacob sima hangú bariton volt, Pauline pedig a híres lettországi rigai konzervatóriumban tanult.

Jacob egy helyi operaházban vállalt állást, és a Yasha Lenssen művésznevet vette fel, hogy elrejtse zsidó identitását, mivel ez volt a hitleri Berlinben a fokozódó antiszemitizmus időszaka. Amikor azonban az opera igazgatói megtudták, hogy Jacob családneve valójában Levinsons, és ő zsidó, felbontották a szerződését.

Pénz nélkül, egy szűk egyszobás lakásban élve Pauline megszülte Hessyt. Olyan gyönyörű volt, hogy 6 hónapos korában a szülei úgy döntöttek, hogy lefényképeztetik. „Anyám elvitt egy fotóshoz” – emlékezett vissza Hessy. „Berlin egyik legjobbjához. És nagyon szép képet készített.”

Hessy szüleinek annyira tetszett a portré, hogy bekeretezték, és a zongorára tették, amelyet Hessy apja ajándékozott édesanyjának Hessy születése után. A szülei úgy gondolták, hogy a kép magánjellegű családi fotó marad. Nem tudták, hogy Hans Ballin, az ismert berlini fotós, aki a képet készítette, benevezte a képet a Sonne ins Haus című náci magazin fotópályázatára.

Amikor a lakás takarításában segítő nő megérkezett, meglepő hírekkel szolgált. „Tudja – mondta -, láttam Hessyt egy magazin címlapján a városban”. Hessy anyja azt mondta, hogy ez nem lehetett Hessy. „Nem, nem, nem – erősködött a takarítónő -, ez biztosan Hessy. Csak adj egy kis pénzt, és megszerzem neked a magazint.”

A fényképet tíz neves német fotós száz, német csecsemőkről készült képéből válogatták ki. A versenyt a Joseph Goebbels vezette náci propagandaosztály szervezte, hogy bemutassa az ideális, szép német árja csecsemőt. A győztes babakép a Sonne ins Haus címlapján jelent volna meg.

A fotós Hessy fényképét kilenc másik fotóval együtt egy borítékba tette, és elküldte a Közfelvilágosító és Propaganda Minisztérium irodájába. Nagyon jól tudta, hogy Hessy zsidó. Bár a nácik jellemzően a szőke hajat és a kék szemet hirdették, mint ideális árja vonásokat, valamilyen oknál fogva a barna hajú és barna szemű Hessy képe győzött.

Attól tartva, hogy a nácik rájönnek, hogy a családjuk zsidó, Hessy édesanyja tájékoztatta Ballint. A fotós azt válaszolta, hogy ő tudja. Azt mondta, hogy szándékosan küldte be Hessy fényképét a versenyre, mert „bolondot akartam csinálni a nácikból”. Kifejtette, hogy „meg akartam engedni magamnak a tréfa élvezetét. És látják, igazam volt. Az összes csecsemő közül ezt a babát választották a tökéletes árjának”.

A magazin azon kevés kiadványok egyike volt, amelyeket abban az időben engedélyeztek. A Hermann Göring náci vezető egyik barátja által szerkesztett magazin a náci Németország erényeit és az árja faj felsőbbrendűségét hirdette. Oldalai tele voltak horogkeresztet viselő férfiak fotóival.

Levinsonék elborzadtak, amikor lányuk fényképe megjelent a lap hasábjain. A lány arca az egész utcán, kirakatokban, újságokban és magazinokban szerepelt. Hessy képét később képeslapokon terjesztették Németországban és az általuk megszállt országokban.

Hessy nagynénje még a litvániai Memelben is talált egy képeslapot Hessy fényképével és az arany betűkkel írt felirattal: „Boldog születésnapot”.

Attól való félelmükben, hogy Hessyt felismerik, és talán meg is ölik, a szülei elrejtették a nyilvánosság elől. „Nem játszhattam többé a parkban” – emlékszik vissza – „és nem mehettem az állatkertbe, a kedvenc helyemre”.

„Egyszer – meséli Hessy – a nagynénje elment a boltba, hogy az 1935 májusában tartott első születésnapjára szülinapi üdvözlőlapot vegyen, és egy olyan lapot talált, amelyen Hessy babaképe volt. „A nagynéném egy szót sem szólt többet, de megvásárolta a képeslapot, amelyet a szüleim az évek során végig magukkal vittek.”

Sok évvel később Hessyt megkérdezték, mit mondana ma annak a fotósnak, aki beküldte a képét a pályázatra. Azt válaszolta, hogy „azt mondanám neki: „Jó neked, hogy volt bátorságod”.

„Most már tudok nevetni rajta” – mondta. „De ha a nácik tudták volna, hogy ki vagyok valójában, már nem élnék.”

1938-ban Hessy apját, Jacobot rövid időre letartóztatta az SS koholt adóvádakkal. Ezt követően arra a következtetésre jutott, hogy Németország többé nem biztonságos számára és családja számára, és elhatározta, hogy azonnal elhagyja az országot. Fogta a családját, és Lettországba, a hazájába költözött. Rövid tartózkodás után Párizsba költöztek.

Franciaország 1940 júniusában a német hadsereg kezére került, és Hessy családját a dél-franciaországi „zone libre”-be (szabad zóna) csempészték. Apja küzdött azért, hogy vízumot szerezzen a családnak a Franciaországból való kivándorláshoz – 1941-ben kaptak amerikai vízumot, de nem tudtak elutazni, mielőtt a vízum lejárt volna, és nem tudták meghosszabbítani.

Szerencsére 1942-ben a család vízumot szerzett Kubába való belépésre.
Hessy gyermekkora nagy részét Kubában töltötte. 1949-ben családjával együtt kivándorolt az Egyesült Államokba, és New Yorkban telepedett le.

Hessy Levinson megházasodott, és Hessy Levinson Taft lett belőle. Az apja azonban Havannában maradt, hogy egy üzletet működtessen, amely Fidel Castro eljöveteléig virágzott, amikor is csődbe ment. Hessy szerint apja mindig azt mondta: „Túléltem Hitlert, túl fogom élni Castrót is”. Hessy azt mondta: „És így is lett, így is lett.”

Bár Hessy közvetlen családja túlélte a holokausztot, lettországi tágabb családjának nagy részét a nácik és kollaboránsaik meggyilkolták. Amikor megkérdezték tőle, hogyan érezte magát, amikor egy náci propagandamagazinban zsidó poszterként szerepelt, azt mondta: „Bosszút érzek, jó bosszút”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Megrovás volt a jutalma otthon Svájc embermentő diplomatájának

Carl Lutz magyar zsidók tízezreit mentette meg a deportálástól.