Vesszen a Z!

A német rendőrség és államügyészség az elmúlt napokban több mint 140 esetben indított nyomozati eljárást a Z betű „szimbolikus használata” miatt. A vád az Ukrajna elleni orosz támadás támogatása. Mivel az orosz hadsereg Ukrajnában Z-vel jelöl meg különböző járműveket és páncélosokat, ezért e szimbólum használata büntetendő, állítják a bűnüldöző szervek.

Így az utóbbi napokban a keletnémet Szászország-Anhalban 19 eljárást indítottak el, 17-et Hamburgban és 22-t Északrajna-Vesztfáliában a Z betű állítólag jogellenes használata miatt. A Z-t üldözésében élen jár a herfordi önkormányzat. Ott azonnal betiltották a Z rendszámtáblákon való használatát. „Aki a Z szimbólum használatával támogatja az orosz támadó hadjáratot és Putyin orosz elnököt, annak Alsó-Szászországban büntetőjogi konzekvenciákkal kell számolnia”, mondotta az szociáldemokrata belügyminiszter Boris Pistorius. Teljesen egyetértett vele a bajor igazságügyminiszter (CSU): „Nem tűrjük, hogy a nemzetközi jognak ellentmondó bűntetteket nyilvánosan helyeseljenek”, mondta a dpa hírügynökségnek.

A vád alátámasztására a német bűntető törvénykönyv 140-es paragrafusa szolgál, amely a következőket rögzíti: Aki jogellenes cselekedeteket jutalmaz vagy „olyan módon, hogy az a közbékét veszélyezteti nyilvánosan helyesel”, az „három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal sújtandó”.

A Z elleni eljárás jogi alapjának legalább is kérdéses volta még a laikus számára is nyilvánvaló.

Eddig nem létezik jogszabály, amelyik az orosz támadást Németországban mint bűncselekményt pontosan meghatározná. Az orosz járműveken látható Z jelentését illetően pedig csak spekulációk léteznek, igazából itt senki sem tudja, hogy mire szolgál.

Gáz van Németországban?

Közel-keleti koldulókörúton a német energiaminiszter.

Amit a tiltást illeti, a Z szimbólum érdekes társaságban van. Német rendszámtáblákon tiltott többek között a KZ (koncentrációs tábor), az SS, SA, AH (Adolf Hitler) és még jó néhány kevésbé evidens betűkombináció használata.

Ha ezt a tiltást a jövőben a Z-re is kiterjesztik, nagy bajban lesz a szászországi Zwickau városa, amelynek a rendszáma a Z, de az éber bűnüldöző szerveknek biztosan lesz majd ötlete a probléma elkerülésére.

Az érdekesség kedvéért említsük még meg, hogy mely szimbólumok

NEM esnek a tiltás alá: többek között a vörös csillag, a sarló és kalapács, Lenin és Sztálin képmásai, melyek a baloldali radikális antifa legtöbbször erőszakos tüntetésein tucatjával láthatók a zászlókon, transzparenseken és pólókon.

Amikor Gelsenkirchenben egy jelentéktelen neoleninista csoport egy központi téren Lenin-szobrot állított fel, a helyi önkormányzat „esztétikai okokra” hivatkozva ugyan tiltakozott, de bűntető eljárástól mind a mai napig eltekintett.

Németország útja a boldogító nélkülözésbe

Németország most felkerekedett bebizonyítani, hogy tudatosan is lehet hiánygazdaságot előidézni. Krisztina Koenen elemzése.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.