Jogtalanul kapott fegyelmit a tanár, aki nem szólította nőnek a biológiai férfit

Az Ohio déli részén található Shawnee State University beleegyezett, hogy 400 000 dollárt fizet Nick Meriwether filozófiaprofesszornak, miután az fegyelmi büntetést kapott, amiért nem használta egy transznemű diák maga választotta névmását.

Mint azt a Neokohn is megírta, az Egyesült Államokban manapság több tucat névmás van használatban az eddig megszokott hím és nőnemű névmások mellett.

Nick Meriwether, az Ohio állambeli Portsmouthban található Shawnee State University filozófiaprofesszora 2018-ban perelte be az egyetemet, miután fegyelmi büntetést kapott, mert nem használta a she/her névmást egy (biológiai férfi, ám) transznemű nőre – olvasható az Alliance Defending Freedom (ADF), a vallásszabadsággal és szólásszabadsággal kapcsolatos ügyekre összpontosító jogi szervezet közleményében.

Egy 2018. januári filozófiaórán Meriwether a „Igen, uram” kifejezéssel válaszolt a diáknak. Miután az óra véget ért, a diák megkérte Meriwether-t, hogy használja a she/her (angol nyelvben nőnemű) névmást, amikor megszólítja őt, de Meriwether ezt megtagadta.

Meriwether nem értett egyet a diák kérésével, a bírósági dokumentumok szerint a diák „harcias” lett, és megígérte, hogy kirúgatja a professzort.

A diák, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra panaszt tett Meriwether ellen, és hivatalos vizsgálatot indított az egyetemnél.

Az ADF szerint az egyetem úgy döntött, hogy Meriwethernek a diák helyes névmását kell használnia – ami Meriwether érvelése szerint ellentétes „vallási és filozófiai meggyőződésével” – számol be az NPR.

Az egyetem megállapította, hogy Meriwether „barátságtalan környezetet” teremtett a diák számára, végül írásbeli figyelmeztetést adott, és „további korrekciós intézkedésekkel” fenyegetett az ADF szerint.

Meriwether nem sokkal később pert indított a Shawnee State University ellen, amelyet az iskola megpróbált elutasíttatni. Tavaly azonban az amerikai 6. kerületi fellebbviteli bíróság Meriwether javára döntött.

„Nem vagyok biológus” — Biden bíró-jelöltje nem tudta meghatározni a „nő” szót

„Meg tudná adni a „nő” szó definícióját?” kérdezte Blackburn szenátor Joe Biden legfelsőbb bíró jelöltjét. „Nem tudom” – válaszolta Jackson.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy az egyetem tisztviselői megsértették a professzor szólásszabadsághoz való jogát, amikor fegyelmi büntetést szabtak ki rá.

Egy sajtóközleményben az ADF bejelentette, hogy egyezségre jutott a Shawnee State egyetemmel, mivel az egyetem beleegyezett 400 000 dollár (mintegy 136 millió forint) kártérítés, és a jogi költségek kifizetésébe.

A Shawnee State University közleményben tudatta, hogy négy évnyi jogi eljárás után az egyetem úgy döntött, hogy „gazdaságilag racionális döntést” hoz az ügy rendezéséről.

„Bár a megegyezés mellett döntöttünk, határozottan tagadjuk, hogy a Shawnee State-en bárki is megfosztotta volna Dr. Meriwether-t a szólásszabadsághoz való jogától vagy a vallása szabad gyakorlásához való jogától” – áll az egyetem közleményében.

A per közel négy évvel ezelőtti benyújtása óta, az egyetem szerint, „világossá vált, hogy az ügyet arra használják fel, hogy megosztó társadalmi és politikai programokat terjesszenek, az egyetem és a diákok kárára”.

„Az összeget hasznosabb lett volna a Shawnee State University küldetésének teljesítésére költeni, a diákjaink, családjaink és közösségünk szolgálatára” – áll az egyetem közleményében.

Biden a transznemű amerikaiaknak üzent: „Isten képére vagytok teremtve”

Csütörtökön a Biden kormányzat a „transz-láthatóság” napját ünnepelte, és új intézkedéseket is bejelentettek a transzneműek védelmében.