Folytatódnak a Templom-hegyi zavargások

Az izraeli erők és palesztin zavargók ismét összecsaptak a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetnél – jelentette csütörtök reggel az izraeli rendőrség.

Több tucatnyi rendbontó köveket dobált és petárdákat lőtt a rendőrökre a kora reggeli Fajr ima után – közölte a rendőrség. A jelentések szerint a zavargók a mecsetekben barikádozták el magukat.

A rendőrség közölte, hogy bár folyamatosan engedélyezik a lakosság szabad imádkozását, a törvényszegők megzavarták a rendet és meggyalázták a mecsetet.

A zavargások kezdetekor több száz zsidó hívő érkezett a szent helyre – jelentette a Ynet.

A Hamász vezetője, Iszmail Haníje figyelmeztette Izraelt, hogy ne engedjék be az izraelieket a Templom-hegy területére – a The Jerusalem Post beszámolója szerint.

„Azt mondom Izraelnek, hogy ha azt hiszi, hogy az al-Aksza betörése megváltoztatja annak iszlám jellegét, akkor Izrael tévhitben él. Amit a telepesek tesznek a mecsetben, az a konfliktus és a konfrontáció felé fog vezetni. Ahogyan vereséget szenvedtünk az úgynevezett „zászlós menet” kapcsán, úgy fogjuk legyőzni a betörések politikáját is. Még csak a kampány elején vagyunk” – mondta Haniyeh.

وكالة شهاب للأنباء on Twitter: „شاهد| قوات الاحتلال تطلق قنابل الغاز والصوت تجاه المعتكفين في المصلى القبلي بالمسجد الأقصى المبارك pic.twitter.com/1PPkNQOU5Q / Twitter”

شاهد| قوات الاحتلال تطلق قنابل الغاز والصوت تجاه المعتكفين في المصلى القبلي بالمسجد الأقصى المبارك pic.twitter.com/1PPkNQOU5Q

A közösségi médiában keringő videókon látható, amint a biztonsági erők a mecset belsejében zavargások elleni intézkedéseket, például kábító gránátokat és könnygázt alkalmaznak, miután a beszámolók szerint a zavargók köveket és petárdákat dobáltak a Templom-hegyet őrző erők felé. A palesztin média arról számolt be, hogy egy személyt gumilövedékkel az arcán találtak el.

JavaScript is not available.

No Description

Összecsapások törtek ki Kelet-Jeruzsálemben arabok és zsidók között szerdán, néhány órával azután, hogy a rendőrség megakadályozta, hogy a jobboldali izraeli aktivisták által szervezett zászlós felvonulás elérje a Damaszkuszi kaput.

A rendőrség közölte, hogy szerda este a zavargók gyújtóbombákat dobtak a Templomhegyre, és kis híján tüzet okoztak az egyik mecsetben. A rendőrség 7 gyanúsítottat tartóztatott le az incidensben való részvétel miatt.

Sheikh Jarrahban zsidók és arabok összecsaptak a villamossínek közelében, egy videófelvételen látható, amint zsidók tárgyakat és vizet dobálnak a villamossínen utazó arabokra. A jeruzsálemi Vörös Félhold szerint legalább egy személy megsérült, miután megütötték és paprikaspray-vel lefújták.

وكالة شهاب للأنباء on Twitter: „#شاهد| مستوطنون يهاجمون فلسطينيين في القطار الخفيف بمدينة القدس، قبل قليل. pic.twitter.com/J88fGyvDMN / Twitter”

شاهد| مستوطنون يهاجمون فلسطينيين في القطار الخفيف بمدينة القدس، قبل قليل. pic.twitter.com/J88fGyvDMN

A muszlim negyedben izraeli zászlókat tartó zsidók szembeszálltak az izraeli biztonsági erőkkel, miközben arab gyerekek kövekkel dobálták őket.

Az óvárosban egy másik incidensről készült videón szintén zsidók és izraeli katonák futottak és köhögtek, állítólag a paprikaspray miatt. Az incidens háttere egyelőre tisztázatlan.

شبكة قدس الإخبارية on Twitter: „شاهد| مصادر صحفية: „هروب المستوطنين وجنود الاحتلال بعد رش غاز الفلفل داخل البلدة القديمة في القدس”.#فلسطين pic.twitter.com/8lo2OflSH7 / Twitter”

شاهد| مصادر صحفية: „هروب المستوطنين وجنود الاحتلال بعد رش غاز الفلفل داخل البلدة القديمة في القدس”.#فلسطين pic.twitter.com/8lo2OflSH7

A Siratófalnál zajló imák alatt újraindult a zavargás a Templom-hegyen

Forró a hangulat Jeruzsálemben.