A Siratófalnál zajló imák alatt újraindult a zavargás a Templom-hegyen

Zavargás tört ki szerda reggel a Templom-hegyen, miután több tucat muszlim randalírozó kövekkel dobálta meg a tér közelében állomásozó rendőröket, közölte a 12-es csatorna. Mindeközben zsidók ezrei vettek részt a Siratófalnál a kohenita áldáson.

A Templom-hegyi összecsapások miatt a rendőrök kénytelenek voltak bemenni a területre, de a pénteki összecsapásokkal ellentétben ezúttal nem vonultak be a mecset területére – számolt be az Ujkelet.live

Idén a muszlimok szent hónapja, a ramadán és az egyhetes zsidó pészah ünnep valamint a keresztény húsvét egybeesik. Ez tovább fokozza a súrlódást az izraeliek és a palesztinok között, mivel mindkét vallási csoport Jeruzsálem szent helyeire özönlik. Az idei ünnepek egybefolyását hónapok óta az erőszak kitörésének potenciális kiváltó okának tekintették.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan ma délelőtt is maroknyi csőcselék érkezett a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetbe, majd randalírozni kezdtek és köveket valamint Molotov-koktélokat dobáltak ki.

Az egyik eldobott Molotov-koktél a mecset bejáratának szőnyegére esett és tüzet okozott, amit azonnal eloltottak.

Ez azután történt, hogy riportok érkeztek a mecsetben zajló zavargásokról, beleértve a petárdázást is.

A helyszínen, a mecset előtt rendőri erők tevékenykedtek, hogy biztosítsák a látogatásokat és fenntartsák a rendet.

A Templom-hegyi összecsapásokkal egyidőben a héten második alkalommal került sor a Birkát Hakohanim néven ismert papi áldásra a Siratófalnál – szerdán az első imához képest magasabb volt a résztvevők száma.

A Siratófalnál nem történt rendbontás, annak ellenére, hogy attól tartottak, hogy a Templom-hegyi zavargások oda is átcsapnak.

Szerda reggel mintegy 600 zsidó hívő tett látogatást a Templom-hegyen, ami rekordszámnak számít egy nap alatt.

Fotó: EPA/Abir Sultan

Amerikai tisztviselők Jeruzsálembe mennek, hogy csillapítsák a feszültséget

A Külügyminisztérium magas rangú tisztviselői a héten Izraelbe, Jordániába, Egyiptomba és a Palesztin Hatósághoz utaznak, hogy megpróbálják de-eszkalálni a jeruzsálemi válságot.