Vonakodva, de egyre több orosz tér vissza hazájába

A háború kirobbanása után sokan úgy látták, nincs jövőjük Oroszországban, ám a családi kapcsolatok és a pénzügyi kihívások miatt mégsem tudnak máshol élni.

Összeállítást készített nemrég a The Guardian, amiben olyan orosz állampolgárokat szólaltattak meg, akik különböző okokból mostanra úgy döntöttek, hazatérnek.

„Míg sok orosz örökre elment, másokat visszahúz a beteg szülők gondozása, a vállalkozások irányítása, a családok együtt tartása vagy egyszerűen a megélhetés szüksége.”

Egy korábban újságíróként dolgozó, majd a videógyártásban elhelyezkedő lány, Olga Glagyiseva is azon több tízezer orosz között volt, akik elmenekültek hazájukból.

„Nem sokkal a háború kitörése után pánikhelyzetben indultam el Isztambulba. Azt hittem, nem kapok még egy esélyt a távozásra, esetleg bezárulnak a határok. Nem akartam egyedül maradni az országban, mert láttam, hogy minden barátom elmegy. Azt hittem, Oroszország Észak-Koreává változik” – mondta a lány.

Majd elárulta, bankkártyája zárolása miatt nem tudta anyagilag támogatni édesanyját, aki Moszkvában maradt, és saját megélhetéséhez is barátaitól kellett pénzt kérnie, ezért végül a hazatérés mellett döntött.

„Múlt héten jöttem vissza. Őszintén szólva, a pénz a fő ok, amiért vissza kellett térnem. Moszkvában van egy lakásom, amiért még fizetnem kell. Lehetőségem volt távolról dolgozni, de nem ez volt a legegyszerűbb, és többet kerestem volna itt, Moszkvában. Törökországban nem volt fenntartható számomra az élet.”

Artem Taganov, aki egy startup-cég alapítója, szintén elhagyta Oroszországot pár héttel ezelőtt, amikor az egész orosz tech-szektorban egyfajta „exodus” zajlott. Azt remélte, hogy Örményországban újabb céget tud majd alapítani, ám felesége és kutyája mellett végül anyagi szükségei is hazahívták.

Egyelőre nincs pontos becslés arra vonatkozóan, hogy hányan hagyták el Oroszországot a háború kirobbanását követően, amit Moszkvában csak „speciális műveletként” emlegetnek.

Mindenesetre a The Guardian cikkéből úgy tűnik, a tech-szektorban dolgozó képzett munkaerő számára komoly kilátások várhatnak külföldön, mások viszont úgy találhatják, hogy készségeik és végzettségük nem kamatoztatható a határokon túl.

Fotó: EPA/YURI KOCHETKOV

Moszkvai rabbi: Az eddig ismert zsidó élet a végéhez közeledik Oroszországban

A szentpétervári születésű rabbi elmondása szerint legelőször 2021-ben, az orosz alsóház választásakor fogalmazódott meg benne, hogy maga mögött hagyja Moszkvát.