Egyre feszültebb a kapcsolat Oroszország és Izrael között

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonbeszélgetést folytatott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, hogy megvitassák a jeruzsálemi feszültségeket és az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokat.

A RIA, orosz állami hírügynökség szerint Putyin tájékoztatta Abbászt „Oroszország különleges katonai műveletéről a kelet-ukrajnai Donbász régió védelmében”. A telefonbeszélgetésre állítólag a palesztin vezető kérésére került sor.

Mivel az ukrajnai háború világszerte az élelmiszerárak jelentős emelkedését idézte elő, Putyin a telefonbeszélgetés során arról is biztosította Abbászt, hogy Moszkva „orosz búzát, árút és terményeket” fog biztosítani a palesztinoknak.

A Wafa palesztin hivatalos hírügynökség szerint Putyin „hangsúlyozta Oroszország határozott álláspontját a palesztin nép jogainak támogatására, és hogy Oroszország továbbra is politikai támogatást nyújt a palesztin ügynek minden nemzetközi fórumon, valamint a Jeruzsálemben és az al-Aksza mecsetben történtekkel kapcsolatban”.

A Wafa arról is beszámolt, hogy az orosz vezető elutasította „azokat az izraeli gyakorlatokat, amelyek megakadályozzák, hogy a hívők szabadon bejussanak az Al-Aksza mecsetbe”, hozzátéve, hogy Izraelnek „tiszteletben kell tartania a szent helyen fennálló történelmi status quo-t”.

Oroszország régóta a palesztin ügy védelmezője, és a Palesztin Hatóság reméli, hogy Moszkva központibb szerepet fog játszani a közvetítésben közte és Izrael között.

Abbász tájékoztatta Putyint „az al-Aksza mecsetbe az izraeli megszálló erők védelme alatt álló szélsőséges izraeliek betöréseiről” – írja a Wafa.

Vasárnap palesztin randalírozók kövekkel dobálták meg a jeruzsálemi óvárosban lévő Siratófalhoz tartó izraeli buszokat, valamint a Templom-hegy területét, hogy megakadályozzák hogy nem-muszlimok a helyszínre juthassanak. A rendőrség válaszul behatolt a komplexumba, feloszlatta a tömeget.

A Vörös Félhold palesztin mentőszolgálat szerint 17 palesztint kezeltek a vasárnap reggel a helyszínen a rendőrséggel való összecsapásokban szerzett sérülésekkel, közülük ötöt kórházba szállítottak. A rendőrség közölte, hogy kilenc palesztint letartóztattak.

Naftali Bennett miniszterelnök azt mondta, hogy az izraeli erők „szabad kezet” kapnak a műveletek folytatására a biztonság fenntartása érdekében, és hangsúlyozta, hogy a tisztviselők a nyugalom helyreállításán dolgoznak.

Pénteken csaknem 500 palesztint tartóztattak le és több mint 150-en megsérültek az izraeli biztonsági tisztviselőkkel való összecsapásokban.

A mostani összecsapásokkal foglalkozott vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök is, aki egy tweetben közölte, hogy országa „mindig a palesztinok oldalán marad”. Hasonló tartalmú közleményt adott ki II. Abdalláh jordániai király is, Abbász pedig az Egyesült Államok beavatkozását kérte az ügyben.

A Putyin és Abbász közötti telefonbeszélgetés az Izrael és Oroszország közötti növekvő feszültségek közepette történt, Izrael ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja miatt.

Oroszország vasárnap beidézte Izrael moszkvai nagykövetét, Alexander Ben Cvi-t, miután a múlt héten elítélte Izraelt, amiért támogatta Oroszország, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából való felfüggesztését az ukrajnai invázió miatt.

Az orosz külügyminisztérium pénteken kiadott közleménye „oroszellenes támadással” vádolta Jair Lapid külügyminisztert a múlt heti közgyűlési szavazás után tett megjegyzései miatt. Oroszország tagságának felfüggesztése mindössze a második alkalom volt, hogy egy országot megfosztottak tagsági jogaitól a tanácsban.

„Törekvést látunk arra, hogy az Ukrajna körüli helyzetet kihasználva eltereljék a nemzetközi közösség figyelmét az egyik leghosszabb ideje megoldatlan konfliktusról, a palesztin-izraeli konfliktusról” – közölte az orosz külügyminisztérium.

A nyilatkozat a továbbiakban Izraelt „a palesztin területek illegális megszállása és annexiója” miatt ítélte el. A közlemény a Hamász által irányított Gázai övezet blokádját is kifogásolta, amelyre Izrael szerint azért van szükség, hogy megakadályozza a fegyverek eljutását az enklávéban működő terrorcsoportokhoz.

„Az is figyelemre méltó, hogy… a második világháború utáni történelem leghosszabb megszállását a vezető nyugati országok hallgatólagos cinkosságával és az Egyesült Államok tényleges támogatásával hajtják végre” – hangzott a nyilatkozat.

Izraelt egy hajszál választja el az újabb háborútól

A Hamász tavaly hasonló Templom-hegyi zavargások után kezdte el rakétákkal lőni Izraelt.