Elkészült a világ leghosszabb gigamacesze

A közelgő pészah ünnepének tiszteletére megsütötték Izraelben a világ leghosszabb maceszát és rögtön ki is állították az elnöki rezidenciában, tudósít a Kikár Hásábátra hivatkozva a zsido.com. Jicchák Herzog és felesége, Michál vasárnap este fogadta a maceszt elkészítő sütöde vezetőit és családjukat.

A világ leghosszabb macesza, minden eddig rekordot megdöntve, eléri a hat méter hosszúságot, szélessége 1,6 méter, vastagsága négy milliméter. A hatalmas maceszlap nagyjából hat kilogrammot nyom. Felületén hozzávetőlegesen 119 ezer lyuk található, és hét kiló lisztből, valamint három liter vízből gyúrták össze.

Az elkészítése három órát vett igénybe, ami egyben azt is jelenti, hogy pészahra sajnos nem kóser, hiszen ahhoz, hogy a macesz kovásztalan maradjon, a liszt és a víz találkozásától számított 18 percen belül a sütőbe kell kerülnie.

Az izraeli államelnökkel tartott találkozón részt vett Dávid Wolf, aki a sütöde tulajdonosainak ötödik nemzedékéhez tartozik, valamint fia, a sütöde alelnöke, Roi Wolf és gyermekei (akik már a hetedik nemzedékhez tartoznak). A családtagok beszámoltak az elnöknek és feleségének a hatalmas macesz elkészítésének menetéről, valamint a sütődét alapító család történetéről.

„Ti vagytok az üzem hetedik nemzedéke, ez csodálatos”

– mondta Herzog a megjelent gyermekeknek.

Az óriási macesz elkészítésén az üzem mintegy húsz munkatársa dolgozott, és ahhoz, hogy megsüssék, át kellett alakítaniuk a gyártósort. Herzog elnök a beszédében elmondta:

„Nagy örömünkre szolgál, hogy itt láthatjuk Izrael és talán az egész világ leghosszabb maceszát most, hogy az üzem a fennállásának 138. évfordulóját ünnepli. Ennyi ideje készülnek ott a maceszlapok. Az egész zsidó népnek csodálatos széderestéket kívánok, jó étvágyat a maceszhez és kóser és boldog pészahot!”

Herzog felesége hozzátette „Tavaszias, kellemes és csöndes ünnepet kívánok mindenkinek. Kívánom, hogy nyugodtabb napok elé nézzünk” – mondta, utalva az elmúlt hetek véres merényleteire.

Moszkvai rabbi: Az eddig ismert zsidó élet a végéhez közeledik Oroszországban

A szentpétervári születésű rabbi elmondása szerint legelőször 2021-ben, az orosz alsóház választásakor fogalmazódott meg benne, hogy maga mögött hagyja Moszkvát.