Boldog pészahot kíván az űrből az izraeli űrhajós

Izrael történetének második űrhajósa, Eitán Stibbe, aki péntek óta tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson, azt mondja, kezdi megszokni a súlytalanságot és fotókat készít a zsidó államról a világűrből

Stibbe egyike annak a négy űrhajósnak, akik pénteken szálltak fel a NASA floridai Cape Canaveralban található Kennedy Űrközpontjából, megkezdve a houstoni székhelyű Axiom Space Inc. startup cég mérföldkőnek számító tudományos küldetését.

Az asztronauta a „Rakia Mission” keretében tucatnyi tudományos kísérletet végez, kedden egy pillanatra lenézett a Földre és kiszúrta Izraelt az űrből.

Miután már több napja az űrben van, Stibbe a Ynetnek mesélt a súlytalansági körülményekhez való alkalmazkodásáról: „A helyzet sokkal, de sokkal jobb, mint az első napon. Most már szabadnak érezzük magunkat, belakjuk a teret… az agyunk is kezd alkalmazkodni a körülményekhez”.

Stibbe beszélt sűrű napirendjéről, a napja reggel 6-kor kezdődik: „készülődés a hálóhely előtt, zuhanyzás, reggeli, 7-7:30-kor összeszedjük a holminkat a nap hátralévő részére, majd reggeli eligazítás az állomás teljes csapatának, 11 csillagásznak. Ezután a munkaterv szerint megyünk a munkapozícióinkra.

„Sok a kölcsönös segítségnyújtás, aki hamarabb végez a küldetésével, az elmegy megnézni, hogy a többiek hogy haladnak, aki pedig lemarad, az segítséget kap a többiektől” – írja le Stibbe az ISS-en uralkodó együttműködési szellemet. „A NASA szakmai csapata segít mindenben, amit itt csinálunk”.

Stibbe elmondta, hogy kedden volt szerencséje látni Izraelt az űrből:

„Reggeli közben az ablakhoz szaladtam, megláttam Izraelt, és elkaptam a legközelebbi kamerát. Gyönyörű képek, bár északon kicsit felhős volt, de a középső és a déli területek naposak voltak. Gondolom, lesz még alkalmam képeket csinálni nappal és éjszaka is.”

Mint a zsidók itt a Földön, Stibbe meg kívánja ünnepelni az e hét péntek este kezdődő peszáhot. „Bor nincs ugyan, de macesz van. És van gefilte fis [töltött hal – jellegzetes kelet-európai zsidó étel – a szerk.]. Az orosz kolléga kínált meg gefilte fissel, nagyon finomnak tűnik” – írja le a rá váró ünnepet. „Van egy poharam, no nem mintha szükségem lenne pohárra, hogy igyak, de inni fogok, és van egy másik poharam Elijáhu próféta számára” – mondta Stibbe a peszáhi hagyományokra utalva.

Héberül üzent az Nemzetközi Űrállomásról az izraeli asztronauta

Eytan Stibbe lett az első izraeli, aki a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére lépett.