Mégsem volt lehallgatókészülék a kínai ajándékbögrében

Peking elutasítja az izraeli minisztériumok dolgozónak küldött bögrékben lévő kémeszközökről szóló jelentéseket, és azzal vádolja a médiát, hogy „éket akar verni” a két ország közé. A Shin Bet biztonsági szolgálat kedden közölte, hogy megvizsgálta a kínai nagykövetség által egy minisztériumnak küldött termosz-bögréket, és megállapította, hogy azok nem tartalmaznak lehallgató eszközöket.

„A Shin Bet szakértői, akik megvizsgálták a gyanús alkatrészt, arra a következtetésre jutottak, hogy az egy ártatlan alkatrész, amely arra szolgál, hogy a bögre falában a vákuumzárást megtartsa és a hőmérsékletet hosszú időn keresztül fenntartsa” – áll a hivatal közleményében, melyet a Times of Israel közölt.

A Shin Bet azután kezdte meg a vizsgálatot, hogy riasztották, hogy egy rutinszerű biztonsági ellenőrzés során kiderült, hogy a kínai nagykövetség által a kormányhivataloknak ajándékozott számos utazóbögre egyike gyanús alkatrészt tartalmaz. Az alkatrésszel kapcsolatos gyanúról először a Katonai Rádió számolt be.

A jelentések szerint a nagykövetség által küldött összes bögrét begyűjtötte a Shin Bet további vizsgálat céljából, továbbá minden kormányhivatalt felszólítottak, hogy legyenek különösen óvatosak a külföldi szervezetektől kapott ajándékokkal kapcsolatban, mivel „lehallgató eszközöket vagy kamerákat tartalmazhatnak”.

A bögrét, amely először keltett gyanút, a kínai nagykövetség küldte a Tudományos és Technológiai Minisztériumnak, és valószínűleg Orit Farkash-Hacohen innovációs, tudományos és technológiai miniszternek szánták, egy hasonló bögrét Merav Michaeli közlekedési miniszter irodájának is címeztek.

A Shin Bet minden rendellenességet kizáró nyilatkozata előtt az izraeli kínai nagykövetség felháborodott a hírek miatt, és „alaptalan pletykáknak minősítette azokat, amelyeknek súlyos hatása van, mivel céljuk éket verni Kína és Izrael közé, bemocskolni Kína megítélését és súlyosan félrevezetni a közvéleményt”.

„Arra kérjük az érintett médiumokat, hogy azonnal vonják vissza a hamis jelentéseket, ne segítsék a pletykák terjesztését, és tegyenek lépéseket a már okozott negatív hatások megszüntetésére. Ha a médiaügynökségek ragaszkodnak az ilyen pletykák terjesztéséhez, fenntartjuk a jogot, hogy felelősségre vonjuk őket.

A tény az, hogy az úgynevezett „gyanús eszköz” egy getter, amely megtalálható minden termosz-bögrében” – áll a közleményben.

A nagykövetség azt is közölte, hogy a bögréket Izrael és Kína közötti „barátság kifejezéseként” ajándékozták pészah ünnepének közeledtével.

A hadsereg rádiója által idézett diplomáciai forrás szerint a Shin Bet közleménye azután született, hogy Peking követelte, hogy Jeruzsálem adjon ki egy hivatalos nyilatkozatot, amelyben tisztázza magát.

A világot fenyegető öt legnagyobb veszély: Kína, Kína, Kína, Kína és Kína

Josh Hammer, a Newsweek véleményrovatának vezetője a Neokohnnak beszélt a növekvő antiszemitizmus okairól és a formálódó világrendről. Megyeri A. Jonatán interjúja.