Jeruzsálemben találkozhat a Ferenc pápa és az orosz pátriárka

Júniusban Jeruzsálemben kerülhet sor a katolikus egyházat vezető Ferenc pápa és a moszkvai ortodox pátriárka Kirill találkozójára, mely a béke elősegítését kívánja szolgálni – erősítette meg a sajtóban felröppent hírt a TV2000, az olasz katolikus püspöki kar (CEI) televíziós csatornája.

A TV2000 „tekintélyes vatikáni forrásokra” hivatkozva hangsúlyozta, hogy a találkozó előkészítési munkája már folyamatban van.
A két egyházi vezető közötti találkozó az ukrajnai háború kirobbanása óta napirenden szerepel: március 16-án videó-összeköttetésben beszéltek egymással.

Kirill pátriárka nyíltan Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját támogatja. Ferenc pápa a háború február 24-i kitörése másnapján felkereste Oroszországnak a Vatikánhoz közeli szentszéki nagykövetségét, majd február 26-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt telefonon, akivel március 22-én is egyeztetett.

A Szentszék és a Moszkvai Patriarkátus is semleges találkozóhelyet javasolt a két egyházi vezető esetleges személyes egyeztetésére.
Ferenc pápa vasárnap, a máltai látogatásáról visszatérő repülőúton kijelentette, hogy a Kirill pátriárkával történő találkozón „dolgozunk, és úgy gondoljuk, a Közel-Keleten tartjuk meg”.

Kezdetben Libanonról lehetett hallani. A legutolsó sajtóértesülések szerint Ferenc pápa június 12-én a jordániai Ammanba utazik, majd innen június 14-én megy tovább Jeruzsálembe.

A katolikus egyházfő és a moszkvai pátriárka első alkalommal 2016. február 12-én, Kuba fővárosában, Havannában találkozott egymással, ami egyháztörténeti fordulópontnak számított.

Moszkvai rabbi: Az eddig ismert zsidó élet a végéhez közeledik Oroszországban

A szentpétervári születésű rabbi elmondása szerint legelőször 2021-ben, az orosz alsóház választásakor fogalmazódott meg benne, hogy maga mögött hagyja Moszkvát.