Arab párt szólítja fel a zsidókat, hogy ne szolgáljanak az izraeli hadseregben

Ayman Odeh izraeli-arab parlamenti képviselő, a Közös Lista nevű arab párt vezetője hétfőn felszólította az izraeli zsidókat, hogy ne szolgáljanak az izraeli hadseregben, miután korábban egy videóban az arab izraelieket is ugyan erre szólította fel.

„Nemcsak az arab állampolgárokhoz akarok fordulni, akikhez a videómban fordultam, hanem a zsidó állampolgárokhoz is” – mondta Odeh az izraeli 2-es egyik műsorában adott interjúban.

Mindenkinek azt üzenem, hogy „Ne szolgáljanak a megszálló erőknél. Ne öljenek”.

Odeh kijelentései nagy port kavartak a zsidó államban, miután többen úgy vélték, hogy azok relativizálják az izraeli-arab és palesztin terroristák által a közelmúltban kitört erőszakos cselekményeket, amelyek következtében az elmúlt két hétben 14 izraeli halt meg.

„A rasszizmus az, amikor csak az egyik oldalról beszélünk, és teljesen elfelejtjük a másik oldalt” – mondta Odeh. „Én azt mondom, hogy mindenkire egyformán kell tekintenünk, izraeliekre és palesztinokra egyaránt, hiszen mindannyian a megszállás áldozatai vagyunk” – fogalmazott a koalíciós kormányt támogató párt képviselője.

Odeh megpróbálta megvédeni eredeti kijelentését is, miszerint az izraeli biztonsági erőknél szolgáló araboknak „az képükbe kellene vágni a fegyvert”.

„Nem azt mondtam, hogy a fegyvert az izraeliek arcába kell vágni” – állította. „Én határozottan látok olyan izraelieket, akik, hasonlóan hozzám, harcolnak a megszállás ellen, a békéért” – mondta Odeh.

„Békére van szükségünk” – tette hozzá Odeh. „És nincs más út, csak ennek a szörnyű megszállásnak a befejezése és egy palesztin állam létrehozása Izrael állam mellett”.

Bennett „szabad kezet” ad a biztonsági erőknek a tel-avivi támadás után

„Teljes cselekvési szabadságot biztosítunk a hadseregnek, hogy legyőzzük a terrort” – mondta az izraeli miniszterelnök.