120 éve született a Rebbe

A héber naptár szerinti niszán hónap 11-én (idén április 12-én) ünneplik a Chábád közösségeiben a Lubavics Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi (1902-1994) 120. születésnapját. A Chábád-jesivákban régóta készülődtek arra, hogy méltó módon emlékezhessenek meg az évfordulóról – írja a crownheights.info-ra hivatkozva a zsido.com.

Míg egyes közösségekben nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a születésnapoknak vagy akár óvnak annak megünneplésétől, addig a lubavicsi haszidok számára kiemelt fontossággal bír mind a saját, mind a szellemi vezetők születésnapja. A haszidok számára niszán 11. napja a Rebbével kialakított személyes kapcsolatuk elmélyítéséről, továbbá önmaguk és környezetük jobbá tételéről szól.

A Rebbe születésnapja megünneplésének módjáról maga a Rebbe adott tanácsokat, aki még 1972-ben, a hetvenedik születésnapja előtt beszélt erről részletesen. Az alkalomhoz illő ajándékról is szolgált tanítással egy purimról szóló beszédében (Torát Menáchem 67.):

„Vannak, akik a születésnapra készülődve azon tanakodnak, hogy az ajándékuk a jótékonykodáshoz vagy a Tórához kötődjön-e inkább. Szeretném világossá tenni, hogy elsősorban és leginkább a Tórához kell kötődnie… Igaz, hogy általában nem szokás kikötni, hogy milyen ajándékot szeretne valaki, de az ajándékozás célja végül is az, hogy örömet okozzon. Emiatt, bár minden pozitív cselekedet fontos, az a leghelyesebb, legvágyottabb, leginkább megfelelő és legkellemesebb, az Emet vejáciv imában felsorolt 15 kifejezéshez hasonlóan, hogy mindenki növelje a Tóratanulásra fordított időt, legyen szó a Talmudról vagy a haszidizmusról”.

A Rebbe tehát világosan kifejtette, hogy mit szeretne, így tehát az a szokás alakult ki, hogy a Központi Lubavicsi Ifjúsági Szervezet olyan tanulási programot hirdet meg a születésnap előtti időszakban, amelynek keretében felosztják a Rebbe teljes életművét a Chábád-közösséghez tartozó felnőttek és jesivahallgatók között, és ezt szánják közös ajándéknak a Rebbe számára.

A Rebbe héber dátum szerint számított születésnapja Jimmy Carter elnöksége óta az oktatás napjaként állami ünnep az Egyesült Államokban. A napot minden évben kihirdeti az aktuális elnök, legyen szó akár Barack Obamáról, akár Donald Trumpról.

A Lubavicsi Rebbe születésnapjának évfordulója idén is hivatalosan elismert jeles napként, az oktatás napjaként köszöntött az amerikai állampolgárokra. Barack Obama elnök egy kiáltvány aláírásával az „Oktatás és a (tudás) Megosztásának Napjává” nyilvánította 2015. március 31-ét, zsidó számítás szerint niszán hónap 11. napját a Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi emlékének tiszteletére. A Fehér ház által március … Olvass tovább

A 120. születésnapnak különleges jelentősége van, ahogy a Rebbe is utalt rá, amikor 1980-ban az ötödik lubavicsi rebbe, Sálom Dovber Schneerson rabbi (1860-1920) születésének 120. évfordulójáról beszélt és arra kérte követőit, hogy tanulmányozzák át az ünnepelt összes írását.

A Rebbe születésnapjára való felkészülésbe bárki bekapcsolódhat a YudAlefNissan120.com weboldal segítségével, ahol lehetőség van lefoglalni a Rebbe tanításának valamelyik fejezetét. Érdemes igyekezni a feliratkozással, mert hamarosan minden egyes könyvre és fejezetre lesz jelentkező.

Moszkvai rabbi: Az eddig ismert zsidó élet a végéhez közeledik Oroszországban

A szentpétervári születésű rabbi elmondása szerint legelőször 2021-ben, az orosz alsóház választásakor fogalmazódott meg benne, hogy maga mögött hagyja Moszkvát.