Biztató eredményeket hozott az izraeli nanogyógyszer a rák leküzdésében

A nanogyógyszer kétszer támad a rákos sejtekre, jelentősen felerősítve a kemoterápia hatását és az immunrendszer működését – írja a zsido.com

A Tel-Avivi Egyetem kutatói lipidek nanorészecskéire épülő, géntechnológiát alkalmazó RNA eljárással javítják a kemo- és immunterápiás kezelést kapó rákbetegegek gyógyulási esélyeit. A kutatás megkapta az Európai Unió és a dél-koreai kormány támogatását.

„A kemoterápiának ellenálló daganatok nagy kihívást jelentenek a rákkal folyatott végtelen küzdelemben. Az általunk kifejlesztett módszer két különböző területen fejti ki hatását.

Növeli a kemoterápiának ellenálló rákos sejtek érzékenységét, továbbá élénkíti az immunsejtek működését és a rákos sejtek ellen irányítja azokat”

– magyarázta Dán Peer professzor, a Tel-Aviv Egyetem Precíziós Nanotechnológaiai Laborjának vezetője.

A kutatás első eredményeit az Advanced Material tudományos folyóiratban publikálták. A nanogyógyszerek bevitelét egereken tesztelték, áttételes melanoma és lokálisan kialakult daganat esetén.

„Mindkét állapoton eredményesen javított a beavatkozás.

Ez volt az első alkalom, hogy RNA technológiát alkalmazó nanorészecske végzett el két különböző, sőt egymással ellentétes feladatot”

– mondta a professzor, aki egy korábbi kísérletében a HO1-es enzimet használta arra, hogy a kemoterápiának ellenálló, az immunrendszer számára pedig észrevehetetlen rákos sejteket támadjon meg.

A zsido.com cikkének folytatása itt olvasható.

Amerikai és izraeli tudósok dokumentálták a valaha látott legrégebbi csillagot

A Hubble-űrteleszkóp segítségével.