Rakéták csapódtak be egy kelet-ukrajnai vasútállomásnál

Becsapódott két rakéta pénteken a kelet-ukrajnai Kramatorszk város egyik vasútállomásánál, az ukránok jelentése szerint legkevesebb harmincöten életüket vesztették és több mint százan megsebesültek.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy az orosz erők követték volna el a támadást, és provokációnak nevezte az esetet.

Ukrán közlés szerint a vasútállomást jelenleg a háború elől menekülők evakuálására használják. Olekszandr Honcsarenko, Kramatorszk polgármestere azt közölte, nagyjából négyezren – többségében idősek, nők és gyerekek – tartózkodtak az állomáson a rakétacsapás pillanatában.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó azt mondta, az oroszok „pontosan tudták, mire céloznak, pánikot és félelmet akartak kelteni, és a lehető legtöbb civil lakossal végezni”.  A kormányzó az interneten egy fényképet tett közzé, amelyen holttestek láthatók bőröndök és egyéb csomagok halma mellett. Kirilenko 39 halottról számolt be.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a moszkvai védelmi tárca közölte: „provokáció és nem felel meg a valóságnak a kijevi nacionalista kormány állítása arra vonatkozóan, hogy Oroszország csapást mért egy kramatorszki vasútállomásra”.

Hozzátették, hogy azokat a rakétákat, amelyek a hírek szerint a vasútállomásnál becsapódtak, csak az ukrán hadsereg használja, és az orosz hadseregnek pénteken Kramatorszkban nem voltak kijelölt katonai célpontjai.

Kramatorsz polgármestere kijelentette, hogy biztos benne, hogy orosz rakétatalálat érte a várost.

Az ukrán hatóságok szerint az orosz hadsereg új offenzívára készülve átcsoportosítja erőit, és Moszkva arra készül, hogy minél nagyobb területet szerezzen meg Kelet-Ukrajnában. Ott a helyi hatóságok az utóbbi napokban arra biztatták a lakosokat, hogy távozzanak a térségből, amíg azt még viszonylagos biztonságban megtehetik. Kramatorszkból az utóbbi napokban több ezren távoztak vonattal.

A BBC tudósítója a becsapódás után néhány órával ért a helyszínre, ahol fotókat készített a rakétáról, amelyre a következő felirat volt írva: „a gyerekekért.” A tudósító leírja, hogy ellentmondásos információk vannak a terepen arról, hogy honnan érkezett a rakéta, ki a pontos felelős, és hogy mi volt a célpontja.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke „borzalmasnak” nevezte a támadást.

A Fehér Ház szóvivője pedig a CNN-nek adott, a Reuters által idézett interjújában elítélte a támadás „szörnyű és pusztító képeit”.

Borítókép: MTI/AP/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldala

Orosz neonáci harcolt az Azov zászlóalj ellen Mariupolban?

Van, amikor homokszem kerül a Kreml Ukrajna „nácitlanításról” szóló narratíva-gépezetébe. Hende Olivér publicisztikája.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.