Mi az a „Switchblade-drón”, amit az amerikaiak küldenek Ukrajnának?

Pénteken az Egyesült Államok külügyminisztériuma 300 millió dollár értékben jelentett be „biztonsági támogatást” Ukrajnának. Az új szállítmány számos katonai eszközt tartalmaz, a kommunikációs rendszerektől kezdve a páncélozott járműveken át a lézerirányítású rakétarendszerekig és a „Switchblade” drónokig.

Bár a katonai segély nem tartalmaz a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által kért repülőgépeket, azonban magába foglal olyan technológiailag fejlett drónokat, amelyek segíthetnek az ukrán erőknek visszaverjék az ország keleti részén csoportosuló orosz csapatokat.

Mi az a Switchblade drón?

A „kamikaze” drónoknak is nevezett pilóta nélküli légi eszközök lényegesen kisebbek, mint az amerikai hadsereg által felderítésre használt normál drónok. Az AeroVironment által gyártott drón két különböző modellben készül – az egyiket úgy tervezték, hogy elég kicsi legyen ahhoz, hogy elférjen egy hátizsákban és gyorsan bevethető legyen.

A Coffee or Die magazinnak nyilatkozva egy drón operátor, aki éveket töltött az amerikai hadsereg különleges egységénél, a drónokat a Javelin-rakéták „sokkal pontosabb” alternatívájaként jellemezte.

„A Switchblade minden általam ismert eszközt meghaladó pontossággal csapódik be”

– mondta az operátor.

„Lehetővé teszi, hogy egy kis csapat viszonylag biztonságos távolságból kiiktasson egy fontos pozíciót vagy járművet”.

A Switchblade mindkét modellje mindössze néhány perces felkészülési idő után indítható. Az eszközöket az operátora egy vezérlővel és a drónon lévő kamera segítségével irányítja, ami lehetővé teszi a drón precíz célba juttatását. A rakéta kilövése helyett azonban a Switchblade maga válik fegyverré.

Az amerikai hadsereg kamikaze drónja, a nevéből következve a bevetés után megsemmisül, és nem lehet újra felhasználni.

Aerovironment Switchblade 600

AeroVironment (AV) announced today expanding its loitering weapon family, as it introduced the Switchblade 600 – the largest weapon in the family announced t…

Switchblade 300

A Switchblade 300-as egy kisebb drón, amelyet úgy terveztek, hogy hátizsákban szállítható legyen. 15 percig képes repülni, és hat mérföld körüli hatótávolsággal rendelkezik. A drón óránként kb. 100 km/órás sebességgel képes haladni, a végsebessége pedig elére 160 km/órát.

A kisebb Switchblade 300-ast elsősorban az ellenséges gyalogos katonák elleni precíz csapás mérésre tervezték.

Switchblade 600

A nagyobb Switchblade 600-as drón majdnem tízszer olyan nehéz, mint a 300-as modell. Az eszköz több mint 40 percig képes repülni, hatótávolsága pedig akár 40 kilométer is lehet.

Az utazósebessége 110 km/óra, a végsebessége pedig 185 km/óra is lehet, a nagyobb eszköz tehát amellett, hogy valamivel gyorsabb több hasznos terhet is képes szállítani. A Switchblade 600-ast kisebb társával ellentétben már nem csak katonák, hanem akár ellenséges tankok és más nagyobb katonai eszközök ellen is be lehet vetni pusztító hatékonysággal.

Orosz neonáci harcolt az Azov zászlóalj ellen Mariupolban?

Van, amikor homokszem kerül a Kreml Ukrajna „nácitlanításról” szóló narratíva-gépezetébe. Hende Olivér publicisztikája.