Biden izraeli-palesztin találkozót akar Washingtonban

A Biden-kormány javasolta, hogy legyen a Fehér Házban egy találkozó izraeli és palesztin tisztviselők között – jelentette csütörtökön az Axios több amerikai és izraeli forrásra hivatkozva.

A Fehér Ház már tavaly decemberben felvetette egy ilyen találkozó lehetőségét, és az Axios szerint azóta is folynak erről a megbeszélések. A találkozót nemzetbiztonsági tanácsadók között tartanák, és biztonsági és gazdasági kérdésekre összpontosítanának. Az Egyesült Államok, Egyiptom és Jordánia támogatná a tárgyalásokat – írja az Algemeiner.

A javaslat némi akadályba ütközött, többek között Naftali Bennett miatt.

A miniszterelnök nem támogatja egy palesztin állam létrehozását, és egy jobboldali, centrista, baloldali és iszlamista pártokból álló, sokszínű koalícióval lépett hivatalba, amely az ellentétes nézetek miatt a status quo fenntartásában állapodott meg a palesztinokkal.

Ennek ellenére nem zárta ki azonnal a lehetséges találkozót, amikor februárban a Fehér Ház ismét felvetette a kérdést, és úgy döntött, „megnézi, hogy az ötlet lendületet kap-e” – jelentette az Axios.

A javaslat azonban szerdán jelentős zökkenőbe ütközött, amikor Bennett jobboldali pártjának egyik törvényhozója vallás-állami kérdések miatt hirtelen lemondott, ami megfosztotta koalícióját vékony parlamenti többségétől, és a kormányt újabb válságba sodorta.

Bennett most pártján belül próbál támogatottságot szerezni, ami jelentősen korlátozza a lehetőségét, hogy jelentős diplomáciai lépéseket tegyen.

A Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztviselője az Axiosnak elmondta: „Folyamatos megbeszéléseket folytatunk valamennyi közel-keleti partnerünkkel a regionális integráció fokozásáról a közös kihívások kezelése érdekében. Ezek a megbeszélések teljes mértékben konstruktívak voltak”.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal nem kívánt foglalkozni az üggyel, mondván: „Nem kommentáljuk az amerikai kormánnyal folytatott párbeszédünket”.

Fontos megjegyezni, hogy az Axiosban megjelenő szivárogtatásokat az amerikai kormányzat szokta kezdeményezni, így ez a hír valószínűleg egyfajta enyhe nyomásgyakorlás Izraelre.

Most bukik-e meg az izraeli kormány?

Szerda reggel lemondott a kormánykoalícióban betöltött tagságáról az egyik Jáminá párti képviselő. Hogy mi jöhet ezután? Négy lehetséges forgatókönyvet vettünk számításba. #Izrael