Amerikai tisztviselő: Az izraeli gázt Európába szállító EastMed nem életképes

A Földközi-tenger keleti térségében lévő földgázt az európai piacokra szállító tervezett vezeték túl drága, gazdaságilag nem életképes, és túl sok időt vesz igénybe ahhoz, hogy a közeljövőben segítse azokat az országokat, amelyek alternatívákat keresnek az orosz gázra, mondta csütörtökön egy magas rangú amerikai diplomata a Reuters szerint.

Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese Nicos Anastasiades ciprusi elnökkel folytatott megbeszéléseit követően kijelentette, hogy a régió országai megértették, hogy az orosz olajtól és gáztól való függés ,,rendkívül rossz tét” az ukrajnai inváziót követően – számolt be az Ujkelet.live

A javasolt EastMed vezeték azonban – mondta – nem lenne képes azonnal gázt szállítani, amelyre Európának most szüksége van ahhoz, hogy gyorsan megszüntesse függőségét az orosz energiáról, mert nagyon mélyen futna, és az építés több mint egy évtizedig tartana.

,,És őszintén szólva, nincs 10 évünk, de 10 év múlva sokkal-sokkal zöldebbek és sokkal változatosabbak akarunk lenni az energiaforrások terén” – mondta Nuland. ,,Tehát a szénhidrogén-kontextusban olyan lehetőségeket keresünk, amelyek több gázhoz és olajhoz juthatnak minket erre a rövid átmeneti időszakra.”

Az 1900 kilométeres és 6 milliárd dolláros csővezeték ötlete, amely a közelmúltban Izrael és Ciprus partjainál felfedezett lelőhelyekről származó földgázt „otthonok fűtésére, elektromos áram előállítására és az ipar számára használja”, évekkel ezelőtt került terítékre az Európai Unió tagállamai, Görögország és Ciprus között, amelynek vezetői 2020-ban megállapodást írtak alá a tervezés folytatásáról.

Az egyik amerikai támogatást élvező projekt egy elektromos kábel, amely összeköti Izraelt és Ciprust az európai kontinenssel.

A Biden-kormány február első felében megkérdezte Izraelt, hogy tudna-e segíteni az esetleges földgázhiány enyhítésében Európában, egy ukrajnai orosz invázióra számítva, nyilatkozta egy magas rangú izraeli tisztviselő múlt hónapban a Walla riporterének, Barak Ravidnak.

Az Egyesült Államok Izrael felé irányuló fellépése része volt a Biden-kormány szélesebb körű erőfeszítésének, hogy felkészüljön egy olyan forgatókönyvre, amelyben az ukrajnai háború miatt Oroszország leállíthatja Európa földgázellátását, ami súlyos energiaválságot okozhat.

Az amerikai külügyminisztérium tisztviselői szerint az Ukrajnán áthaladó energiaellátás megszakítása érintené a legsúlyosabban az európai földgázpiacokat.

Az amerikai tisztviselők ellenőrizni akarták annak lehetőségét, hogy Izrael tudna-e több földgázt szállítani Egyiptomba, hogy ott folyékony földgázzá dolgozzák fel és Európába szállítsák.

A magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, hogy még nem történt fejlemény az ügyben, főleg azért, mert az a földgázmennyiség, amelyet Izrael hozzá tudna adni az Egyiptomba szállított jelenlegihez, viszonylag kicsi, és nem sokat segítene Európa szükségleteinek kielégítésében.

Európai energiakrízis, izraeli lehetőség

A tanulság Európa számára, hogy az energiabiztonság a csakis a sokféleségből fakad. Nem függhetünk túlságosan egyetlen országtól, még akkor sem, ha az a barátunk.