A Szenátus megszavazta a progresszív bírónőt

Három republikánus szenátor szakított a párt álláspontjával és megszavazta a jelöltet, ketten demokrata irányba hajló állam szenátorai Lisa Murkowski, Susan Collins a harmadik pedig Mitt Romney korábbi elnökjelölt volt. 

A szenátus csütörtökön 53-47 arányban megszavazta Ketanji Brown Jackson bírót a legfelsőbb bírósági jelölését.

Jackson megerősítését három republikánus támogatta: Mitt Romney , Lisa Murkowski és Susan Collins.

Romney szavazata különösen azért szokatlan, mert korábban nem támogatta, hogy a bírónő fellebbviteli bírósági jelölését. A szenátorok ritkán támogatnak olyan jelöltet a Legfelsőbb Bíróságra, aki ellene szavaztak egy alacsonyabb szintű bírósági posztra – írja a Daily Wire.

A megerősítő meghallgatások során a Republikánus Párti törvényhozók azzal támadták Jacksont, hogy a múltban enyhébb ítéleteket hozott az elítélt gyermekpornó-felhasználókra.

„Tíz olyan esetet találtunk, ahol gyermekpornográfiával kapcsolatban hozott ítéletet” – mondta Marsha Blackburn szenátor a múlt hónapban a The Daily Wire-nek. „Ebből a 10 esetből nyolcban a minimális büntetési tétel alatt maradt.

Jacksont azért is támadták, mert korábban támogatta a kritikai fajelméletet sőt a vitatott elméletet beépítette a jogi filozófiájába. A bírónő egy washingtoni iskola igazgatótanácsában is helyet foglal, amely az ideológiát népszerűsíti a tantervében. Jackson számos korábbi beszédében és előadásában népszerűsítette a kritikai fajelméletet, és legitimálta a hozzá kapcsolódó kifejezéseket, például a „mikroagressziót”.

„Nem vagyok biológus” — Biden bíró-jelöltje nem tudta meghatározni a „nő” szót

„Meg tudná adni a „nő” szó definícióját?” kérdezte Blackburn szenátor Joe Biden legfelsőbb bíró jelöltjét. „Nem tudom” – válaszolta Jackson.