A Schindler-listájának piros kabátos kislánya segíti az ukrán menekülteket

Oliwia Dabrowska körülbelül 3 éves volt, amikor Steven Spielberg Oscar-díjas klasszikusában, a Schindler listájában kitörölhetetlenül bevonult a filmtörténelembe.

A piros kabátos kislányként, aki érintetlenül sétál át a krakkói gettón, miközben annak lakóit a német csapatok „likvidálják”, nemcsak az egyetlen szín volt az egyébként fekete-fehér filmben, hanem a filmben a remény és reménytelenség, erőszak és együttérzés, bűnösség és ártatlanság közötti bonyolult összjátékot is szimbolizálta – írja a Deadline.com

A film hőséhez hasonlóan a ma 32 éves, Lengyelországban élő Dabrowska is fellép a háború elől menekülő civilek megsegítésére.

Március 9-én az egykori színésznő megosztott egy művészi ábrázolást a filmben játszott ikonikus jelenetéről, ahol a kabátja színét vörösről kékre változtatta, hogy Ukrajna kék-sárga zászlaját ábrázolja.

Amblin on Twitter: „In SCHINDLER’S LIST, Oskar Schindler was moved to action by the sight of a young girl in a red coat, alone in the chaos of occupied Poland. Oliwia Dabrowska was the little girl in our film.Now, Oliwia is bringing hope to refugees of war-torn Ukraine.🇺🇦🇵🇱https://t.co/gwRQT6M2kM pic.twitter.com/TUit2E3Wqu / Twitter”

In SCHINDLER’S LIST, Oskar Schindler was moved to action by the sight of a young girl in a red coat, alone in the chaos of occupied Poland. Oliwia Dabrowska was the little girl in our film.Now, Oliwia is bringing hope to refugees of war-torn Ukraine.🇺🇦🇵🇱https://t.co/gwRQT6M2kM pic.twitter.com/TUit2E3Wqu

„Ő mindig a remény szimbóluma volt”

– írta Dabrowska.

„Legyen újra az.”

Dabrowska a lengyel-ukrán határon önkénteskedik, hogy segítsen az ottani menekülteknek. A közösségi médiában kért segítséget a nevükben.

„Minden apróság segít: anyagi és pénzügyi adományokra van szükségünk, önkéntesnek is jelentkezhettek, hogy személyesen segítsetek. A helyzet drámai, én is önkéntes vagyok itt, a határon, és a saját szememmel láttam a dolgokat… Nem tudok mindent elmondani, amit láttam, mert nincsenek rá igazi [sic] szavak…

Senki, aki még nem látott ilyet előtte, nem tudja elképzelni ezt a rémálmot azoknak az embereknek a szemében”

– írta.

A Schindler listája piros kabátos kislánya szégyellte, hogy szerepelt a filmben

„Túl szörnyű volt. Sok mindent nem értettem, de biztos voltam benne, hogy soha életemben nem akarom megnézni többé.”