Már demokrata párti képviselők is riadót fújnak az iráni megállapodás miatt

Egy nyilatkozatban és egy sajtótájékoztatón beszélt az amerikai képviselőház 18 demokrata-párti törvényhozója azokról az aggodalmakról, melyet a 2015-ben életbe léptetett, de a Trump elnökség alatt felfüggesztett, hivatalosan Közös Átfogó Cselekvési Tervnek (JCPOA) nevezett megállapodás megújítása miatt éreznek.

„Megértjük, hogy bár a közelmúltbeli tárgyalások nem zárultak le, úgy érezzük, hogy nem hallgathatunk arról az elfogadhatatlan és mélyen aggasztó fordulatról, amelyet ezek az eredmények a jelentések szerint vettek” – mondta Elaine Luria, virginiai demokrata képviselő újságíróknak.

Grace Meng New York-i képviselő, aki 2015-ben ellenezte az alkut, azt mondta, hogy ismét aggódik amiatt, hogy nyilvános információk váltak elérhetővé a tárgyalásokról.

„Bármilyen új megállapodásnak Iránnal a mai helyzetre kell épülnie, nem pedig a hét évvel ezelőttire” – mondta Meng. „Ez olyan megállapodás, amely átfogó, és az Irán által a térségre jelentett fenyegetések teljes körével foglalkozik, beleértve Irán atom- és ballisztikus rakétaprogramját illetve a terrorizmus finanszírozását.”

Josh Gottheimer New Jersey-i képviselő nyilatkozatában elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy az Egyesült Államok feloldja a külföldi terrorista szervezet (FTO) megjelölést az iráni Forradalmi Gárdával szemben, amely 2019-ben került fel a listára. Aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy az alku lehetővé teszi Oroszország számára, hogy továbbra is energetikai üzleteket kössön Iránnal.

„Komolyan hagyjuk, hogy a háborús bűnös Vlagyimir Putyin legyen az alku garanciavállalója?” – mondta. „Meg kell küzdenünk a nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán jelentette fenyegetéssel, erősnek kell lennünk a terroristákkal szemben, és meg kell védenünk az amerikai értékeket és szövetségeseinket”.”

Néhány demokrata képviselő, például Dean Phillips Michiganből azt mondta, hogy nem ellenzik az alkut, de ellenzik azt, amely nem akadályozza meg, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

„Szeretnék valamit teljesen világossá tenni. Nem vagyok a megállapodás ellen” – idézi Phillipset az Arutz7.

„Ellenzem ugyanakkor azt a megállapodást, amely nem akadályozza meg abszolút és határozottan, hogy Irán nukleáris fegyvert állítson elő vagy szerezzen. Úgy vélem, hogy e tekintetben az Egyesült Államok Kongresszusának túlnyomó többsége nevében beszélek”.

Irán fokozatosan visszavett a 2015-ös megállapodás betartásából, válaszul arra, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018 májusában kilépett a megállapodásból, de több közvetett tárgyalási fordulót is folytatott az Egyesült Államokkal a megállapodáshoz való visszatérésről.

A tárgyalások a múlt hónapban majdnem befejeződtek, mielőtt Moszkva azt követelte, hogy az Iránnal folytatott kereskedelmét mentesítsék az Ukrajna miatti nyugati szankciók alól, ami zátonyra futtatta a folyamatot.

Szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy „nem optimista” a 2015-ös iráni atomalku felélesztésének kilátásaival kapcsolatban.

„Egyszerűen azt mondanám, hogy nem vagyok túlságosan optimista a megállapodás tényleges visszaállításának kilátásait illetően, minden erőfeszítés ellenére, amit tettünk, és annak ellenére, hogy úgy vélem, … a biztonságunk érdekében ez volna jobb. De nem tartunk itt” – mondta Blinken az NBC Newsnak.

A washingtoni törvényhozók többször is aggodalmukat fejezték ki a függőben lévő iráni megállapodással kapcsolatban.

A múlt hónapban egy Gottheimer, Luria és Tom Reed képviselők által vezetett, 21 kongresszusi törvényhozóból álló kétpárti csoport sürgette a Biden-kormányt, hogy foglalkozzon az Iránnal kötendő megállapodással kapcsolatos aggályokkal.

A törvényhozók megjegyezték, hogy a jelentések szerint a bécsi tárgyalások a lezáráshoz közelednek, de számos kritikus kérdés továbbra is napirenden van – többek között az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) külföldi terrorista szervezetként való megjelölésének és a legfelsőbb vezetőre vonatkozó szankciók esetleges feloldása.

Egy hónappal korábban közel 200 képviselőházi republikánus írt Bidennek, és arra figyelmeztetett, hogy bármilyen, a Kongresszus jóváhagyása nélkül Iránnal kötött nukleáris megállapodás „ugyanarra a sorsra jut majd”, mint a 2015-ös.

Miként kellene reagálnia Izraelnek az iráni atomalkura?

„A válasz egyszerű: ki kell terjesztenie szuverenitását a Jordán-völgyre” — írja véleménycikkében Dr. Mordechai Kedar, a Bár Ilán Egyetem professzora.