Lavrov: Bidennek rossz a lelkiismerete Irak miatt

Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőre vonatkozó kijelentése azt mutatja, hogy az amerikai politikusoknak rossz a lelkiismeretük – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában az Arab Liga kapcsolattartó csoportjával Ukrajnáról folytatott megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón.

„Ez a kijelentés mindenekelőtt arra vall, hogy sok amerikai politikus, aki az iraki háborút a jól ismert ürügyekre hivatkozva kezdeményezte, aki a NATO-partnerekkel együtt tönkretette Líbiát, aki behatolt Szíriába, általában nem áll jól a lelkiismeretével” – mondta a miniszter.

Lavrov Bidennek azt a kijelentését kommentálta, amely szerint Putyin háborús bűnös.

Az orosz diplomácia vezetője bejelentette, hogy az orosz ENSZ-képviselet hétfőn New Yorkban sajtótájékoztatót tart a bucsai incidensről, amelyen részletes anyagokat fognak bemutatni az ott történtek valódi természetéről.

Elvetette a vádat, amely szerint az orosz hadsereg atrocitásokat követett volna el az ukrán civil lakosság ellen.

Beszámolt róla, hogy az orosz és az ukrán delegáció videokonferencia keretében folytatja az „intenzív” tárgyalásokat. Kifejezte reményét, hogy Kijev küldöttségét az ukrán nemzeti érdekek, nem pedig a „messziről jött tanácsadók” fogják vezérelni.

Mint mondta, a cél az, hogy az orosz „különleges hadművelet” Vlagyimir Putyin orosz elnök által bejelentett céljai rögzítésre kerüljenek a készülő megállapodásban. A miniszter szerint a március 29-én Isztambulban tartott forduló eredményei alapján az orosz fél úgy véli, hogy az ukrán delegáció álláspontjában realizmus jelent meg Ukrajna semleges és atomfegyvermentes státusával, továbbá a Krím, valamint a donyecki és luhanszki „népköztársaság” jogállásával kapcsolatban.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő hétfő este ismertette a friss hadijelentést, amely szerint orosz légierő repülőgépei a nap folyamán 17 ukrán katonai célpontot, köztük két parancsnoki állást és egy kommunikációs központot semmisítettek meg.

A tábornok azt mondta, hogy a luhanszki „népi milícia” egységei blokád alá vették Novotoskivszke, Borivszke és Metyelkino települést.

Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn arról számolt be Putyin elnöknek, hogy az új állami fegyverkezési program célja „nem hagyományos” fegyverek, köztük irányított energiájú fegyverek, kinetikus fegyverek, valamint mesterséges intelligenciát és robotikai rendszereket alkalmazó vezérlőrendszerek létrehozása lesz. A programot várhatóan 2023 közepén terjesztik be jóváhagyásra az államfőnek.

Putyin az ukrajnai invázióval csak erősebbé tette a NATO-t

Edward Luttwak professzor szerint a háború előtti főáramú európai álláspont a múlté, és napjainkra a NATO központi szerepe és az amerikai vezetés vitathatatlan.