Oroszországnak kémkedő katonatisztet fogott a német elhárítás

Németország vádat emelt egy volt tartalékos tisztje ellen Oroszországnak való kémkedés vádjával – közölte a szövetségi ügyészség – írja a Reuters.

Ralph G., egy katonai osztag parancsnokhelyetteseként 2014 októberétől 2020 márciusáig „számos dokumentumot és információt” bocsátott orosz ügynökök rendelkezésére a német hadseregről

– közölte Ines Peterson német ügyész közleményében.

Az Oroszország és a NATO katonai szövetség közötti feszültségek a hidegháború óta nem látott szintre nőttek, miután a Nyugat példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt.

Az ügyész nem közölte, hogy a gyanúsított vallotta-e már, továbbá nem adott tájékoztatást az ügyvédjeiről vagy a tárgyalásról sem, csak annyit mondott, hogy a vádiratot március 16-án nyújtották be a nyugati Düsseldorf város felsőbb regionális bíróságán.

A szövetségi ügyészség azzal is vádolja a gyanúsítottat, aki több gazdasági bizottságnak is tagja volt, hogy orosz ügynököknek információkat szolgáltatott arról, hogy

az Oroszország ellen a Krím Ukrajnától való elcsatolása miatt elrendelt uniós szankciók milyen hatással lesznek a német vállalatokra.

Az ügyészség szerint információkat szolgáltatott az Északi Áramlat 2 vezetékről is, amely az orosz Gazprom gázóriás tulajdonában van, és amelyet Németország februárban leállított, miután Oroszország hivatalosan elismerte két kelet-ukrajnai szakadár régiót, hogy lerohanta szomszédját – mondta az ügyész.

Peterson nem volt hajlandó megmondani, hogy a gyanúsítottat megfosztották-e rangjától, és ha igen, mikor, vagy hogy kizárták-e a katonai tartalékosok közül.

Putyin az ukrajnai invázióval csak erősebbé tette a NATO-t

Edward Luttwak professzor szerint a háború előtti főáramú európai álláspont a múlté, és napjainkra a NATO központi szerepe és az amerikai vezetés vitathatatlan.