Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Szabadkereskedelmi övezet felállításáról állapodott meg Izrael és az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be a Twitteren Jair Lapid izraeli külügyminiszter pénteken.

„Az egyezmény összhangban van a Negev-csúcs szellemével, mely folyamatos együttműködést és kapcsolattartást teremtett, s olyan kézzelfogható eredményeket hoz, melyek javítják Izrael polgárainak és a régió népeinek életét”- üdvözölte a megállapodást Lapid.

A tárgyalásokat Orna Barbivai gazdasági és ipari miniszter vezette. „Nagy megtiszteltetés, hogy befejeztük a tárgyalásokat a teljes körű és átfogó szabadkereskedelmi megállapodásról az Egyesült Arab Emírségekkel” – írta Twitter fiókjában a miniszter.

„Ez az első ilyen jellegű, úttörő megállapodás egy arab állammal. Az országok között forgalmazott termékek 95 százaléka szerepel az egyezményben, melyek vámmentesek lesznek” – hangsúlyozta Barbibai.

A kérdést először Naftali Bennett miniszterelnöknek és Mohamed bin Zájid Ál Nahaján trónörökösnek, Abu-Dzabi de facto vezetőjének decemberi találkozóján vitatták meg – emlékeztetett a Kan közszolgálati média.

Az egyezmény szövegét hónapokig tartó megbeszélések során dolgozták ki Orna Barbivai vezetésével, Naftali Bennett miniszterelnök és Jair Lapid külügyminiszter részvételével.

Az országok között forgalmazott termékek 95 százaléka azonnal vagy fokozatosan mentesül a vám alól, beleértve az élelmiszereket, a mezőgazdasági termékeket, a kozmetikumokat és a gyógyszereket is.

A megállapodás Barbivai és emírségekbeli kollégája, Tani al-Zajudi külügyminiszter aláírása, valamint mindkét országban a ratifikációs eljárások után lép hatályba.

Az egyezség a vámkezelés mellett szabályozási és szabványozási kérdéseket is meghatároz, foglalkozik szolgáltatások kereskedelmével, a kormányzati közbeszerzésekkel, az internetes-kereskedelemmel, és szellemi tulajdonjogok védelmével is.

„Ez egy történelmi megállapodás, mely javítani fogja az államközi kapcsolatokat és az emberek életminőségét. Azt jelenti, hogy bővül a kereskedelem, több lesz a munkahely, jó termékek alacsonyabb árakon válnak elérhetővé. Minden izraeli élvezni fogja előnyeit”

– üdvözölte Bennett a Twitteren az egyezmény aláírását.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

MTI/AP/Jacquelyn Martin

Izrael helye az új világrendben

Izrael számára váratlan gazdasági lehetőséget jelenhet az új több pólusú világrend – állítja Philip Pilkington ír közgazdász.