Levetették a szlovén zászlót a kijevi nagykövetségről

Ukrajna felszólította Szlovénia kijevi nagykövetségét, hogy vegye le a zászlót, mert a vízszintes fehér-kék-piros mintázat túlságosan hasonlít egy bizonyos másik zászlóra: az oroszra – számolt be a Jerusalem Post.

Ezt az anekdotát először Boštjan Lesjak szlovén ügyvivő osztotta meg szerdán az ukrajnai szlovén televíziónak nyilatkozva.

A balkáni állam nemrég küldte vissza diplomatáit az ukrán fővárosba, és nyitotta meg újra ottani nagykövetségét, miután Oroszország ukrajnai inváziója után kénytelen volt bezárni azt – ezt a lépést a legtöbb nemzet, köztük Izrael is megtette a konfliktus kirobbanása után.

Ljubljana sürgette a többi európai nemzetet, hogy kövessék a példáját – számolt be a Balkan Insight.

A nagykövetség mellett lobogó szlovén zászló azonban nyilvánvalóan negatív érzelmeket idézett fel Oroszországgal szemben.

„Amikor megérkeztünk Kijevbe, elég szeles idő volt, és amikor büszkén visszaemeltük a szlovén és az európai zászlót, szépen lobogtak a szélben” – mondta Lesjak a szlovén TV Sloveniának az STA szlovén állami hírügynökség szerint.

De amint a szél elállt, a rendőrség és a Nemzeti Gárda kérte, hogy a szlovén zászlót távolítsák el, mert hasonlít az orosz zászlóhoz.

Való igaz, hogy mind az orosz, mind a szlovén zászlónak vannak hasonlóságai, mindkettőnél a fehér-kék-piros vízszintes csíkok dominálnak. Vannak azonban különbségek is; a legfontosabb, hogy Szlovénia zászlaja a bal felső sarokban tartalmazza az ország címerét.

Bár magukat a színeket pánszlávnak tartják, Szlovénia zászlaja nem innen kapta a színeit. Inkább – amint azt a szlovén kormány megjegyezte – a Karintiai Hercegség zászlajából származnak, amely a Szent Római Birodalomban a mai Szlovénia fővárosa körüli birodalmi birtok volt. Ez a zászló viszont a hercegség címeréhez kapcsolódott, amely a középkorig nyúlik vissza.

Ezzel szemben a ma ismert orosz zászlót először az 1600-as évek végén vonták fel a kereskedelmi hajókon, majd az 1800-as évek végén vált hivatalos zászlóvá.

Valójában Szlovákia zászlaja is ugyanolyan hasonlóságokat mutat az orosz zászlóval, mint a szlovén zászló. Egyelőre nem érkezett hír, hogy azzal kapcsolatban viták alakultak volna ki.

Meglepte az izraeli hadvezetést az ukrajnai háború alakulása

Moszkva egy hónappal a konfliktus kezdete után sem tudott semmiféle légifölényt elérni, az ukrán pilóták még mindig naponta több bevetést hajtanak végre az ellenség ellen.