Szándékosan nem robbantotta fel magát a párizsi terrorista merénylő

Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i, 131 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja szerdán megerősítette a párizsi különleges esküdtszék előtt, hogy a támadáskor az utolsó pillanatban meggondolta magát, és úgy döntött, mégsem robbantja fel magát a testére erősített robbanóövvel.

„Lemondtam arról, hogy bekapcsoljam az övemet, nem gyávaságból, nem félelemből, hanem mert nem akartam, ez minden” – mondta a több mint fél éve kezdődött per fővádlottja a támadás túlélőit képviselő egyik ügyvédnő kérdésére.

Az esküdtszék a túlélők csaknem két hónapig tartott tanúvallomásai, majd a merényletek előkészítésének vizsgálata után ezen a héten hallgatja meg a per vádlottjait a terrortámadás napján történtektől.

„Ma szeretnék a hallgatás jogával élni” – mondta Salah Abdeslam a meghallgatása elején. A párizsi Igazságügyi Palota legnagyobb, több mint ötszáz férőhelyes – színültig megtelt – tárgyalótermében a hallgatóság egy része csalódottan sóhajtott fel, mások felháborodottan reagáltak.

„Joga van hozzá, de nem erről volt szó” – válaszolt Jean-Louis Péries, az esküdtszék elnöke, aki nem rejtette el csalódottságát.

A 32 éves, francia állampolgárságú fővádlottat már kétszer meghallgatta az esküdtszék a merényletek előkészületeiről. Februárban egy fél mondattal utalt arra, hogy azért maradt életben, mert az utolsó pillanatban meggondolta magát, és nem robbantotta fel magát a testére erősített robbanómellényével. Akkor azt ígérte, hogy később részletes magyarázatot ad arra, hogy mi történt – emlékeztetett az esküdtszék elnöke.

„Erőfeszítéseket tettem, elmondtam dolgokat, de nem bírom tovább” – mondta Abdeslam, aki a nyomozás során végig hallgatott.
Az esküdtszék elnöke megpróbálta meggyőzni a fővádlottat arról, hogy beszéljen. Jelezte, hogy az esküdtek negatív „következményeket” vonhatnak le a hallgatásából. Jean-Louis Péries a nyomozati jegyzőkönyvekből felidézte a merényletek utolsó előkészületeit, a dzsihadista kommandó elindulását Brüsszelből Párizsba, majd azt, hogy a fővádlott mit mondott februárban.

A fekete pólót és szájmaszkot viselő Salah Abdeslam nem kívánt reagálni, majd mintegy két órán át rezzenéstelen arccal maga elé nézve, állva, csendben végighallgatta az esküdtek, az ügyész, majd a túlélőket képviselő ügyvédek egy részének kérdéseit.

Egyedül Claire Josserand-Schmidtnek, a túlélőket képviselő egyik ügyvédnőnek sikerült szóra bírnia a fővádlottat.

„Néhány kérdésre válaszolok, mert megígértem” – mondta Salah Abdeslam maga elé húzva a mikrofont.

Az ügyvédnő kérdésére a fővádlott megerősítette: maga döntött úgy, hogy nem robbantja fel magát. „Nem gyávaságból, nem félelemből, hanem, mert nem akartam, ez minden” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez intézett levelében írtak, miszerint a robbanóöv nem működött, hazugság volt-e Abdeslam részéről, a vádlott elmondta: „Igen, ez történt. Szégyelltem magam, amiért nem csináltam végig. Féltem a többiek tekintetétől. Csak 25 éves voltam. Egyszerűen szégyelltem magam.”

Az ügyvédnőt megelőzően a terrorelhárítási ügyészség is feltette a kérdéseit, de azokra a vádlott nem kívánt válaszolni.

„Salah Abdeslam sztárnak gondolja magát, szórakozik velünk, bejelenti, hogy beszélni fog, majd örömét leli abban, ahogy csalódnak a túlélők”, amikor mégsem mond semmit – mondta Nicolas Le Bris ügyész. „Ön által megerősítést nyert, hogy a gyávaság a terroristák védjegye. Egy csipetnyi bátorság sincs önben” – tette hozzá.

A terroristák közül egyedül Salah Abdeslam nem járt Szíriában, nem is kapott harci kiképzést. A nyomozás arra világított rá, hogy ő volt az egyik logisztikai szervező Európában, ő bérelte a gépkocsikat, a lakásokat és szállította a terroristákat.

A támadás estéjén Abdeslam szállította a helyszínre a Stade de France nemzeti stadionnál magát felrobbantó három öngyilkos merénylőt, majd Párizs északi részén hagyta a gépkocsit. Ezután az egyik déli elővárosban, Chatillonban töltötte az éjszakát. A robbanóövét, amellyel a nyomozók szerint feltételezhetően a metróban kellett volna felrobbantania magát, tíz nappal később ebben az elővárosban találták meg egy kukában. Egy szakértői vélemény megállapította, hogy a robbanóöv nem működött, de az nem volt megállapítható, hogy a dzsihadista megpróbálta-e működésbe hozni vagy sem. Egy utóbb megtalált, az Iszlám Államhoz intézett levelében Abdeslam azt írta, hogy megpróbálta működésbe hozni a robbanóövet, de az nem működött.

Abdeslam a nyomozás alatt hallgatott, a per kezdete óta azonban többször is szót kért, együttműködően viselkedik, de elsősorban azért, hogy igazolja a merényleteket. Ítélethirdetés június végén várható.

Videón a Bnei Bráki terroristát hatástalanító rendőri intézkedés

A rendőrség tette közzé a testkamerával készült felvételt.