Rabbik előtt tisztelegtek Tapolcán – nyáron pedig kiállítással készülnek

Navracsics Tibor kormánybiztos és Tapolca polgármestere, Dobó Zoltán is főhajtással tisztelgett a Veszprém megyei település gazdag zsidó múltjának emléke előtt szerdán. Egy helyi civil szervezet által gondozott egykori zsinagóga falán emléktáblát is avattak, de már készülnek a nyári programjaikra is – írja a Bennem Élő Eredet.

„Az állam képviselői mellett részt vettek a rendezvényen olyan zsidó közösségek vezetői is mint Winkler Miksa Siófokról, Olti Ferenc Balatonfüredről vagy Rejtő Gábor Keszthelyről.

Együtt, a város polgáraival közösen emlékeztünk meg Tapolca kimagasló tudású egykori rabbijaira és a régió legfontosabb zsidó családjára, a Lesznerékre”

– elevenítette fel nekünk telefonon Neszler Imre Attila, aki pár éve alapította a Tapolcai Értékmegőrző Egyesületet.

A szervezetet elnökként irányító Neszlerrel és csapatával tavaly télen találkoztunk először, és azóta folyamatosan követjük példaértékű munkájukat. A vendéglátói- és szállodaipari szférában külföldön tevékenykedő elnök feltett szándéka Tapolca zsidó múltjának szélesebbkörű megismertetése.

Nemcsak a város zsidó temetőjének gondozásával, de kiállításokkal, könyvek bemutatóival és megjelentetésével, tematikus emléktúrákkal, valamint botlatókövek elhelyezésével is bizonyították már elszántságuk

A szerdai eseményen pedig emléktáblát avattak több kimagasló helyi zsidó ember tiszteletére.

A közösség fontosabb rabbijai — Löbl Ignác, Breier Izrael, Mojseles Jakab és Neuhaus Ábrahám — mellett természetesen előkelő helyen vésetett bele a szikár, ezüst alapú emléktáblába Leszner Mózes Júda neve is.

Megtalálták Tony Curtis rokonait Mátészalkán

A Bennem élő eredet projekt csapata Debrecenben és Mátészalkán készített riportot a kelet-magyarországi zsidóság örökségét ápoló közösségek képviselőivel.

A németországi eredetű Leszner család borkereskedő tagjaként Mózes Júda Tapolcán alapított sikeres dinasztiát. Az ő  építtetésének köszönhetően a most emléktáblát kapó zsinagóga volt a város első zsidó temploma.

A sokak által csak „ózsinagógaként” ismert épület közel 200 éve, 1813-ban épült. Alig pár évtizedre rá pedig Tapolcán a többnyire katolikus polgárság mellett a második legnagyobb lélekszámú közösség a zsidóság lett.

A holokauszt után a pompás múlt gyászos és homályos emlékké zsugorodott, habár a Lesznerék egyedülálló pincerendszere a mai napig látogatható a város belvárosának terei alatt. A ma még kissé romosnak tetsző zsinagóga fennmaradt részleteit több évtizede kutatták, 2016-tól pedig elkezdődött az alaposabb vizsgálata is. Mindez Neszler Imre Attila jóvoltából, aki megvette az egykori imahzázat, amely korábban szolgált füstös kocsmaként és discoként is.

A szerdai táblaavató-ünnepségen Navracsics Tibor kormánybiztos rövid beszédében emlékeztette hallgatóságát, hogy a vészkorszak örök figyelmeztető jel, és muszáj emlékeznünk rá minden közösségben.

„2013 őszén a magyar állam felelősségét miniszterként magam elsőként ismertem el, mert sajnos az államgépezet akkor kiszolgálta az aljas parancsokat, amelyek a hazai zsidóság eltűnéséhez vezettek”

– idézte a politikus szavait egy helyi internetes újság.

A Bennem Élő Eredet cikkének folytatása itt olvasható.

Akcióba kezdtek a debreceni és a nyíregyházi zsidók is az ukrán menekültekért 

Szálláshelyekkel, adománygyűjtésekkel és jótékonysági koncerttel is próbálnak segíteni a hazájukból menekülni kényszerült embereken a debreceni és a nyíregyházi zsidó hitközségek.