Megtalálták Tony Curtis rokonait Mátészalkán

A Bennem Élő Eredet projekt csapata Debrecenben és Mátészalkán készített riportot a kelet-magyarországi zsidóság örökségét ápoló közösségek képviselőivel.

Szerelemből, bűntudatból vagy csak emberségből őrzi több mint fél évszázada Mátészalka zsidó temetőjét Turzai János, aki csapatunkat Tony Curtis őseinek sírjai között navigálta? Miért nevezik „Hollywood bölcsőjének” a határszéli várost? És vajon találnak-e Debrecenben új csodarabbit — hamár a városban mindennap van hitélet? Minderre választ találtok legújabb filmünkben.

Debrecenben nem csak a hitélet aktivitása és a város gazdag zsidó múltja érdemel figyelmet, de a helyi hitközség igencsak ambíciózus tervekkel is készül. Legutóbbi adásunkban már találkozhattatok Heller Zsolttal, a hitközség egyik munkatársával.

Most rajta kívül

a közösség más prominensei is megszólalnak, és általuk bepillanthatunk abba, milyen is egy olyan közösségért dolgozni, ahol izraeli rabbit alkalmaznak, de erősítésként a város több száz fős izraeli diákseregére is számíthatnak.

Faigen Sámuel rabbit sok egyéb mellett kérdeztük a csodarabbikról és a városban létrehozott új zsidó aktivitásokról, valamint egy új létesítményről is. Utóbbi azért is különleges, mert a koronavírus-járvány miatt a hivatalos megnyitót nem tudták megtartani, de most a napokban egy purimi ünnepséggel hivatalosan is átadják a város lakóinak.

A filmben bemutatjuk azt is, hogy a helyiek a város vezetésével közösen hogyan hoztak és hoznak folyamatosan létre olyan programokat és fejlesztéseket, amivel a zsidóság méginkább láthatóvá, sőt, vonzóbbá válhat Debrecenben (is).

Akcióba kezdtek a debreceni és a nyíregyházi zsidók is az ukrán menekültekért 

Szálláshelyekkel, adománygyűjtésekkel és jótékonysági koncerttel is próbálnak segíteni a hazájukból menekülni kényszerült embereken a debreceni és a nyíregyházi zsidó hitközségek.

Ami a vonzalmat illeti: egy néprajzkutató pár éve álmodott egy merészet. Ma már Mátészalka hivatalos szlogenjének használja mondását: „Hollywood bölcsője, a fény városa”. Cservenyák László imázsformáló gondolata a közelmúltban manifesztálódott. Egy egész utcaszakaszt adtak át a belvárosban, ahol valamikor Magyarországon elsőként gyúltak fel a fények.

Mára a ragyogás folytatódik: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több mozgóképes alkotóművészt is adott a világnak. Nemcsak innen származik Tony Curtis, Hollywood „Gulyás-huszárja”, de itt járt iskolába Zukor Adolf is, az amerikai filmgyártás egyik legnagyobb hatású mogulja.

Az ő nemzetközi ismertségük és őseik gyökereihez való ragaszkodásuk felidézése mellett Cservenyák László, a városi Szatmári Múzeum igazgatója kitér a zsidóság térségbéli sajátosságaira is és bemutatja legújabb kiállításaikat. Ezen kívül szerencsénk volt találkozni Turzai Jánossal is, aki túl a 90-en is szenvedéllyel óvja Mátészalka zsidó temetőjét, amelynek több mint 60 éve a gondnoka.

Tony Curtis rokonainak sírjai közötti közös bolyongásunk alatt beleláthattunk egy kicsit a lelkébe is, amelyből úgy éreztük, hogy a személyes elköteleződése mögött mintha felsejlene egy sajátságos emberi történet is.

És akkor még nem is meséltünk arról, hogy mit is ígért Mátészalkának Jamie Lee Curtis azok után, hogy pár hónapja személyesen is felkeserste apja és saját őseinek városát…

A videó felvétel a projekt honlapján tekinthető meg:

https://bennemeloeredet.hu/2022/03/15/megtalaltuk-tony-curtis-rokonait-mateszalkan-video/