Minden vádpont alól felmentették a biblia idézetet megosztó finn minisztert

Minden vádpont alól felmentette szerdán a finn bíróság Paivi Rasanen volt finn belügyminisztert, aki a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg, amelyek a vád szerint kisebbség elleni gyűlöletkeltésre voltak alkalmasak.

Huszonnyolc oldalas határozatában a bíróság kimondta: „nem a bíróság dolga a bibliát magyarázni”. Hangsúlyozta a szólásszabadság jogát és leszögezte egyebek között, hogy a megvádolt politikus csakis „a család fogalmát, valamint a férfi és a nő közötti házasságot akarta megvédeni”.

„Ha ezt bárki sértőnek találja, nyomós társadalmi indok kell ahhoz, hogy egy személy szólásszabadságát korlátozzák”

– fogalmazott a határozat.

Az eljárás költségeit – több, mint 60 ezer eurót a finn állam köteles kifizetni.

Rasanen az ítélethirdetés után „mély megkönnyebbülésének” adott hangot, s kifejezte reményét, hogy a verdikt után másnak nem kell keresztülmennie hasonló eljáráson.

Az államügyészségnek hét napja van fellebbezés benyújtására.

A hívő keresztény Rasanen ellen 2020-ban emeltek vádat, a közlemény szerint a 62 éves volt belügyminiszter a bibliai idézeteivel „megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát”.

Rasanen a maga részéről azzal érvelt, hogy ő csupán a Bibliából vett idézetet osztott meg a Twitteren, a pert pedig „a vallásszabadság próbájának” nevezte.

A volt politikus (aki 2004-től 2015-ig a kereszténydemokrata párt elnöke is volt) a finn lutheránus egyház aktív tagja, és 2019-ben vonta kérdőre egyházát azzal a támogatással kapcsolatban, amelyet az egyik LGBT-rendezvénynek nyújtott, s mindezt bibliai idézettel támasztotta alá.

Később hozzáfűzte, hogy

bejegyzését nem a homoszexuális közösség elleni támadásnak szánta, hanem az egyházközösség bírálatának.

A Nemzetközi Lutheránus Tanács – még 2020-ban kiadott – közleményében „felháborítónak” minősítette a Rasanen elleni vádemelést.

A politikus ügyében több amerikai szenátor is felszólalt. Aggodalmukat fejezték ki a per miatt, hangsúlyozva, hogy

amennyiben Rasanent bűnösnek találják, hasonló ítélet várhat muszlimokra és zsidókra is, ha hangot mernek adni vallási meggyőződésüknek.

A nők eltörlése

Egyre többen tesznek úgy, mintha a „nő” definiálása valami legendabeli rejtvény lenne, amit a mesével ellentétben még a legbölcsebb pásztorfiú sem tud megoldani. Hajdú Tímea írása.