A terrortámadásokról nyilatkozott Kanievsky rabbi utóda

Izraelben (közelebbről Hadera, Beer Seva és Bnéi Brák városában) egy hét leforgása alatt három gyilkos merényletet követtek el arab terroristák, és az izraeli biztonsági szolgálat további támadásokat hiúsított meg — írja a zsido.com.

A szörnyű támadások összesen 11 ember életét követelték és több sebesültet ápolnak kórházban. A merényletek az egész országot megrázták. Sokan attól tartanak, hogy a hamarosan kezdődő, egy hónapon át tartó muszlim ünnep, a Rámádán – a sokéves tapasztalatoknak megfelelően – az erőszak fellángolását hozza magával.

„Mindenkinek van miben fejlődnie” – Gerson Edelstein rabbi arra ösztönöz mindenkit, hogy legyen jobb ember, ezt a választ adják a zsidók a merényletekre.

A nemrégiben elhunyt Chaim Kanievsky utódaként a háredi közösség litvis ágát vezető, 99 éves Gerson Edelstein rabbi a véres eseményekre reagálva a következőket mondta:

„Zsidókat öltek meg… Vajon miért történt mindez hirtelen? Talán azért, mert Cháim [Kanievsky] rabbi halálával hiányoznak az érdemeink? Elveszítettünk egy igaz embert.”

Elhunyt az ortodox világ egyik vezető vallási személyisége

Chaim Kanievsky, a világ egyik legidősebb haredi (ultraortodox) rabbija és törvénymagyarázója péntek délután 94 éves korában hunyt el.

A kérdésfeltevések mellett gyakorlati tanácsot is adott:

„Mit kell tehát tennünk? Mit kell erősítenünk? Három dolgon áll a világ: a Tórán, az istenszolgálaton és a jó cselekedeteken… Minden egyes zsidónak vannak kötelességei, melyekben fejlődhet, legyen az Tóra [a benne foglalt parancsolatok teljesítése], istenfélelem, jó jellemvonások vagy erkölcsi tartalmú írások tanulmányozása.”

Edelstein rabbi hozzáfűzte:

„Egy nemzedék bűnéért az igaz emberek bűnhődnek azért, hogy érdemeket juttassanak az adott nemzedéknek”.

A gyakorlati tettek mellett a zsidóságban nagy hangsúly jut a spirituális erőknek is. Ahogy az év legszentebb napján, jom kipurkor mondjuk: a megtérés, az imádkozás és az adakozás megváltoztatja a rossz ítéletet. Mondjunk el egy zsoltárt, adjunk cedákát (adományt), figyeljünk oda, hogy még nagyobb pontossággal tartsuk be a micvákat és ez – természetesen a tettekkel együtt – meghozza majd a változást.

Beszorot tovot, csak jó híreket kívánunk!

Több embert lelőttek Bnei Brakban — megrázó videó

A Hamász a honlapján közzétett nyilatkozatában áldását adta a merényletre.