Erdoğan optimista a Putyin-Zelenszkij találkozó ügyében

Az ukrán és az orosz delegáció törökországi béketárgyalásain elért haladás utat nyithat egy vezetői szintű találkozónak – jelentette ki kedden Recep Tayyip Erdoğan török elnök — írja a Daily Sabah török lap.

Az Isztambulban béketárgyalásokon tartózkodó orosz és ukrán delegációhoz szólva Erdoğan optimistának hangzott, hogy előrelépés érhető el, és kijelentette, hogy Törökország szívesen adna otthont Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának, akiket „értékes barátoknak” nevezett.

„Reméljük, hogy a találkozók mindkét ország és a régió számára hasznosak lesznek, mivel Törökországot mélyen aggasztja a konfliktus” – mondta.

A török elnök szerint az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalási folyamat növelte a béke iránti reményeket, és a mielőbbi tűzszünet biztosítása minden fél számára előnyös lenne. Gratulált a két fél küldöttségeinek a komoly erőfeszítésekhez, és azt mondta, hogy lehetőségük van arra, hogy véget vessenek a tragédiának, amely ukránok ezreinek halálát okozta és városokat pusztított el.

Hangsúlyozva, hogy Törökország mindkét fél jogait elismerő, tisztességes álláspontot képvisel, Erdoğan szerint itt az ideje, hogy a tárgyalások elkezdjenek eredményeket hozni. Azt is megjegyezte, hogy Törökország nem habozott felelősséget vállalni a térség békéjéért és stabilitásáért.

„Hisszük, hogy egy tisztességes békemegállapodásnak nem lesz vesztese” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a világ jó híreket vár Isztambulból.

Erdoğan elmondta, hogy az üzbég fővárosba, Taskentbe utazik, de Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter a találkozók hátralévő részében Törökországban marad, és kész segítséget nyújtani, ha szükséges.

„Tudom, hogy önök nem fognak habozni, hogy kezdeményezzék a béke újbóli elősegítését” – mondta.

Az orosz és az ukrán delegáció hétfőn érkezett Isztambulba.

Hétfőn Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy országa legambiciózusabb célja a héten Törökországban Oroszországgal folytatott tárgyalásokon a tűzszünetről való megegyezés.

„A minimális program a humanitárius kérdések lesznek, a maximális program pedig a tűzszünetről szóló megállapodás elérése” – mondta Kulbeva, amikor a béketárgyalások legújabb fordulójának hatóköréről kérdezték.

A felek közötti korábbi béketárgyalások, amelyeket videón keresztül és személyesen is folytattak, nem hoztak előrelépést.

Zelenszkij utalt arra, hogy Ukrajna kész semlegességét kinyilvánítani és kompromisszumot fontolgatni az ország keleti részén lévő vitatott területekről a béke biztosítása érdekében – de szerinte csak a Putyinnal való személyes találkozó vethet véget a háborúnak. Ilyen találkozóra még nem került sor.

Ankara a hónap elején Antalyában fogadta Oroszország és Ukrajna külügyminiszterét. Szergej Lavrov orosz és Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterek a törökországi Antalyában, a török üdülővárosban tárgyaltak, amelyen Çavuşoğlu is részt vett. A megbeszélések nagyrészt eredménytelenek voltak, de Ankara sikerként értékeli, hogy egyáltalán sor került rájuk.

Törökország semleges álláspontját fenntartva folytatja az ukrajnai konfliktus de-eszkalálására irányuló diplomáciai erőfeszítéseit, és minden felet önmérsékletre szólít fel. Miközben Ankara ellenezte a Moszkva elszigetelését célzó nemzetközi szankciókat, lezárta a tengerszorosokat, hogy megakadályozza egyes orosz hajók áthaladását.

A NATO-szövetséges Törökország a Fekete-tengeren határos Ukrajnával és Oroszországgal, és mindkettővel jó kapcsolatokat ápol. A konfliktus kezdete óta Ankara felajánlotta, hogy közvetít a két fél között és béketárgyalásoknak ad otthont, hangsúlyozva, hogy támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását. Miután a közelmúltban Oroszország invázióját a nemzetközi jog elfogadhatatlan megsértésének nevezte, Törökország gondosan fogalmazta meg retorikáját, hogy ne sértse meg Moszkvát, amellyel szoros energetikai, védelmi és turisztikai kapcsolatokat ápol.

Biden visszavonta Putyinra vonatkozó kijelentését

Biden korábban háborús bűnösnek nevezte Putyint.