Biden visszavonta Putyinra vonatkozó kijelentését

Joe Biden amerikai elnök hétfőn megismételte, hogy nem amerikai beavatkozásra utal, amikor a hétvégén azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem maradhat hatalmon”.

„Mindössze a felháborodásomnak adtam hangot. Nem maradhat hatalmon, ahogyan, tudják, a rossz embereknek nem szabadna továbbra is rossz dolgokat tenniük” – mondta Biden a CNN műsorvezetőjének, Kaitlan Collinsnak a Fehér Házban feltett kérdésére válaszolva.

„De ez nem jelenti azt, hogy alapvető politikánk van arra, hogy bármit tegyünk Putyin megbuktatására bármilyen módon” – tette hozzá.

Biden a vitatott megjegyzést egy varsói beszéd végén tette. Putyint említve az elnök azt mondta: „Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”.

A Fehér Ház egyik tisztviselője később azt mondta, hogy a mondat nem szerepelt Biden előre elkészített beszédében.

„A beszéd utolsó része az orosz néphez szólt” – tette hozzá Biden. „Nemcsak az orosz népnek, hanem az egész világnak kommunikáltam ezt. Ez … csak egy egyszerű tény kimondása, hogy ez a fajta viselkedés teljesen elfogadhatatlan. Teljesen elfogadhatatlan. És a módja annak, hogy ezt kezeljük, az, hogy megerősítjük és teljesen egységben tartjuk a NATO-t, és segítsünk Ukrajnának, ahol csak tudunk”.

Biden hangsúlyozta, hogy szívből beszélt, miután Varsóban ukrán menekültekkel találkozott.

„Épp most jöttem onnan, ahol együtt voltam ezekkel a családokkal” – mondta, hozzátéve: „Nem kérek bocsánatot a kijelentésért.”

Az elnök visszautasította azt a felvetést is, hogy megjegyzései eszkalálhatják az ukrajnai konfliktust. Biden szerint az a felvetés, hogy más vezetők esetleg kifogásolhatják a lengyelországi beszéde során elhangzott, forgatókönyvön kívüli megjegyzéseit, nem gyengítette a NATO-t.

„A NATO soha, soha, soha, soha, soha, soha nem volt még olyan erős, mint amilyen ma” – hangsúlyozta Biden.

A vitatott megjegyzés egy nappal azután hangzott el, hogy Biden másodszor is „háborús bűnösnek” nevezte Putyint.

Az ABC News szerint Biden azt mondta: „A legfontosabb dolog, amit kezdettől fogva tehetünk, hogy a demokráciák egységesen fellépnek ellene, és igyekszünk megfékezni a pusztítást, amely egy olyan ember keze által történik, aki szerintem őszintén szólva háborús bűnös”.

„Azt hiszem, ez a jogi meghatározásnak is megfelel” – fogalmazott Biden.

A pénteki megjegyzés volt a második alkalom az elmúlt hetekben, hogy Biden „háborús bűnösnek” nevezte Putyint, ami az ukrajnai háború óta a legélesebb elítélése Putyin tetteinek bármelyik amerikai tisztségviselő részéről — írja az Arutz7.

„Szerintem háborús bűnös” – mondta Biden az előző héten újságíróknak.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a megjegyzés „elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan retorika” volt.

Biden egy nappal később rákontrázott Putyin bírálatára, és az orosz vezetőt „gyilkos diktátornak” és „tiszta gengszternek” nevezte.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter később azt mondta, hogy személy szerint ő úgy véli, hogy Ukrajnában háborús bűnöket követtek el.

Ukrán-orosz tárgyalások: Zelenszkij ragaszkodik a területi integritáshoz

Az elnök az nyilatkozta nyitottak a semleges státuszra, de Ukrajna területi épsége a prioritásuk.