Biden háborús bűnösnek nevezte Putyint

A kijelentés nem előre megírt beszédei egyikében hangzott el, hanem egy riporteri kérdésre válaszolta az Egyesült Államok elnöke.

Ez volt az első alkalom, hogy ilyen jelzővel ítélte el Putyin elnököt Joe Biden” – írja a BBC.

A Kreml azonban azt mondta, hogy ez „megbocsáthatatlan retorika” volt.

“Úgy véljük, hogy az ilyen retorika elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan egy olyan államfő részéről, akinek bombái százezreket öltek meg világszerte”

– mondta Dmitrij Peszkov szóvivő a Tasz orosz állami hírügynökségnek.

A washingtoni szóváltás szerdán történt, amikor egy riporter megkérdezte az amerikai elnököt: „Elnök úr, mindazok után, amit láttunk, készen áll arra, hogy Putyint háborús bűnösnek nevezze?”. Az elnök nemmel válaszolt, mielőtt kérdőre vonták volna, majd megváltoztatta válaszát: „Azt kérdezte, hogy megmondanám-e a ….? Ó, szerintem háborús bűnös”.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtószóvivője később azt mondta, hogy az elnök szívből beszélt, miután látta az ukrajnai erőszakról készült „barbár” képeket, és nem tett hivatalos nyilatkozatot.

Megjegyezte, hogy a háborús bűnök megállapítására külön, a külügyminisztérium által vezetett jogi eljárás van folyamatban.

Az elnök hivatalos Twitter-fiókján a következőket írta: „Putyin megdöbbentő pusztítást és borzalmat okoz Ukrajnában – lakóházakat és szülészetet bombáznak… ezek atrocitások. Ez felháborító a világ számára”.

A BBC elemzője Anthony Zurcher szerint az Egyesült Államok ezzel felégette a diplomáciai hidat Oroszországgal.

A BBC szakértője szerint a kijelentés megnehezíti Biden és kormánya számára, hogy a jövőben együttműködjön az oroszokkal. Minden engedmény vagy tárgyalásos megállapodás, bármilyen témában, visszavágást fog kiváltani: Hogy lehet egy bűnözővel egyezkedni?

Oroszország választhatott volna más utat – Andrew Roberts a Neokohnnak

A brit történész lapunknak beszélt arról, miért nem tudunk tanulni a történelemből és hogy miért fontos tanulmányozni mivel is fenyegetőzik egy autoriter vezető. Interjú.