Iránról, Ukrajnáról és az Ábrahám-egyezményekről tárgyalt Blinken és Bennett

Iránról, Ukrajnáról és az arab államokkal 2020 őszén amerikai közvetítéssel megkötött Ábrahám-egyezményekről tárgyalt Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Jeruzsálemben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A megbeszélések után a miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón Bennett kritikus kérdésnek nevezte annak tervét, hogy esetleg levennék az iráni Forradalmi Gárdát a terrorszervezetek listájáról, és reményét fejezte ki Blinkennek, hogy megőrzik terrorszervezet státuszát. Kérését az Iránból támogatott, jemeni húszi lázadók Szaúd-Arábia ellen elkövetett hétvégi támadásával támasztotta alá.

„A viharos világban Izrael a béke, a jólét, a stabilitás és a jó cselekedetek ereje, de sajnos vannak más, erőszakos és pusztító erők is a térségben” – utalt az izraeli kormányfő elsősorban Iránra.

„Egyezménnyel vagy anélkül, de együttműködünk Izraellel Irán ellenében” – ígérte Blinken a Bécsben elakadt, Iránnal folytatott atomalku-tárgyalásokra utalva, melyekkel megpróbálják megakadályozni az iráni nukleáris fegyverkezést.

Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael Ukrajna mellett áll, és felidézte, hogy tábori kórházat létesítettek Lviv térségében. „Izraeli orvosok és nővérek kockáztatják az életüket, hogy megmentsék a rászorulók életét, eddig több mint 500 beteget láttak el” – mondta el Bennett.

„Természetesen megteszünk minden tőlünk telhetőt, amikor felkérnek bennünket, hogy hozzájáruljunk a tragikus háború befejezésére tett erőfeszítésekhez” – utalt közvetítői szerepére.

Bennett kijelentette, hogy Izrael a palesztinok életkörülményeinek javításán dolgozik, és ennek érdekében éppen vasárnap jóváhagytak újabb 20 ezer izraeli munkavállalási engedélyt a Gázai övezet lakói számára, és 38 millió sékelből (mintegy 4 milliárd forintból) felújítják az Izrael és a Gázai övezet közötti átkelőhelyeket a zökkenőmentes közlekedés érdekében.

Bennett üdvözölte és történelminek nevezte a négy arab ország részvételével vasárnap estére tervezett „Negev csúcstalálkozót”, és köszönetet mondott Blinkennek és Jaír Lapid külügyminiszternek a szervezésért.

„A Közel-Kelet jó irányba változik” – mondta az izraeli kormányfő.

„Ápoljuk a régi kapcsolatokat, és új hidakat építünk. Megújítjuk a régi békét, és új energiával töltjük fel az Ábrahám-egyezményeket. Azon dolgozunk együtt, hogy legyőzzük a sötétség régi erőit, egy új jövőt építsünk, amely jobb, ragyogóbb és csodálatosan ígéretes” – hangsúlyozta.

MTI/Pool EPA/Abir Szultan

Izraeli-török gázvezetékről akar tárgyalni Ankara energiaügyi minisztere

A gázipari együttműködés lehetősége felértékelődött az ukrajnai orosz invázió kezdete óta.