Honnan fog Biden földgázt szerezni az EU-nak?

A kérdés fennáll, miközben a Politico elemzése szerint úgy tűnik, az amerikai földgáz exportőrök már az újonnan megnyíló kapukat ünneplik.

Joe Biden amerikai elnök múlt hét pénteken az EU megmentőjeként díszelgett, aki képes lehet felszámolni az orosz gázfüggőséget. Ám nem lesz egyszerű megszervezni az Európába szállított cseppfolyósított földgáz mennyiségének rohamos növelését – szögezi le elemzésében a Politico szerzője.

Mint ahogy azt America Hernandez felidézi, múlt héten az amerikai demokrata elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közösen tárgyaltak az ukrajnai háború miatt kivetett orosz szankciók jövőjéről.

Mindkét fél megerősítette azt a célt, hogy 15 milliárd köbméter további cseppfolyósított földgázt szállítsanak az EU piacaira idén, és 2030-ig évi 50 milliárd köbméterrel több amerikai földgázt remélnek.

Oroszország eddig az EU teljes gázfogyasztásának közel 40 százalékát biztosította, ami évente 155 milliárd köbmétert jelentett.

A részletek nem világosak

Von der Leyen arról beszélt, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy biztosítsa ezeket a mennyiségeket rövidtávon, de a közös nyilatkozat végleges szövege szerint az Egyesült Államok „együtt fog működni a nemzetközi partnerekkel, és törekedni fog arra, hogy ezek a rakományok még ebben az évben eljussanak az EU-ba”.

Egy amerikai tisztségviselő szerint pedig mindez azt jelenti, hogy az USA az idei 15 milliárd köbméternyi földgázra tett ígéretéhez megpróbál több ázsiai vagy más vezetőt rábírni arra, hogy a nekik járó szállítmányokat engedjék át Európába. Ahogy ez a legutóbbi télen is történt.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, a földgáz piac meghatározó vezetői Texasban már leszögezték ebben a hónapban: a szállítmányok útvonala leginkább az időjárástól függhet, és a hideg beköszöntével az ázsiai országok is ragaszkodhatnak a nekik ígért szállítmányokhoz.

Erre figyelmeztet a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője is, aki úgy fogalmazott nemrég:

„Minden importőr ugyanabból a medencéből halászik az ellátásért”.

Ráadásul szerinte az EU-ba átirányított készletek szűkössé tehetik a fölgáz piac lehetőségeit, ami dráguláshoz vezet.

Gáz van Németországban?

Közel-keleti koldulókörúton a német energiaminiszter.

Kapacitásbővítés, mint megoldás

A Politico elemzése szerint az amerikai földgáz exportok könnyebb eljutása érdekében hosszú távú szerződésekre lesz szükség. Mindezt Joe Biden is kiemelte, amikor arról beszélt, hogy az EU fel van készülve az új tárolók építésének gyors engedélyezésére, és az európai országoknak is mutatniuk kell, hogy 2030-ig biztosan igényt tartanak az amerikai földgáz szállítmányokra.

Olaf Scholz német kancellár szerdán már meg is ígérte:

„Sokkal gyorsabban építjük meg saját földáz-termináljainkat, mint eddig”,

Hollandia pedig öt évre szóló szerződést írt alá egy úszó földgáz import- és -tároló terminál bérlésére.

A klímavédők megdöbbentek

Von der Leyen aláhúzta, az orosz gáztól való függetlenség csak úgy érhető el, ha a megújuló energiaforrásokba fektetünk,

„ugyanakkor további gázellátásokra is szükség van.”

A folyamatok láttán több klímavédő aktivista is hangot adott aggodalmának.

„Európának már elég kapacitása van arra, hogy importálja az USA-tól várt földgázszállítmányok mennyiségét”

– nyilatkozta Murray Worthy, a nemzetközi földgáz-ellenes kampány egyik vezéralakja.

Von der Leyen azonban kitart amellett, hogy az új infrastruktúra nem vezet megrekedt eszközökhöz vagy további fosszilis tüzelőanyag-függőséghez, mert szerinte „az az infrastruktúra, amelyet ma gáztermelésre használunk, a jövőben tiszta hidrogén előállítására is felhasználható”.

A Politico elemzője szerint az amerikai földgázszállítók mégis győzelmet ünnepelnek a piaci várakozások láttán.

Charlie Reidl, a Cseppfolyósított Földgázért Központ washingtoni lobbijának ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a közös nyilatkozatban az „amerikai földgáz-beszállítókkal kötött hosszú távú szerződéskötési mechanizmusokra” helyezett hangsúly „virtuális földgáz-vezetéket létesít Európába… messze a jövőben”.

A szaúdi-kínai olajüzlet figyelmeztetés a Nyugatnak

A Szaúd-Arábiából érkező híreknek ébresztőként kell szolgálnia a Nyugat számára, amelyet eddig inkább az erkölcsi pózolás, mint a stratégiai gondolkodás érdekelt.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.