Nachman Shai: Ha nem ítéljük el Oroszországot, Izrael lesz a következő Ukrajna

A közel-keleti külügyminiszterek történelmi csúcstalálkozója előtt az izraeli diaszpóraügyi miniszter hangsúlyozta, hogy „a fő cél Irán megállítása” – írja az Arutz7.

A hat külügyminiszter vasárnapi történelmi találkozója előtt Dr. Nachman Shai diaszpóraügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy ha nem állítják meg,

„Irán ugyanazt fogja tenni szomszédaival, amit Oroszország tesz Ukrajnával. Izrael Államnak egyértelműen el kell ítélnie az Ukrajna elleni támadást”.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter (Yesh Atid) vasárnap délután és hétfőn délelőtt a Sde Bokerben megrendezésre kerülő „Negev-csúcstalálkozón” fogadja az Egyesült Államok, valamint az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Egyiptom külügyminisztereit.

„A csúcstalálkozó fő célja, hogy befolyást gyakoroljunk az Iránnal kötendő, kialakulóban lévő nukleáris megállapodásra”

– mondta Shai vasárnap.

„A ma összehívott országok közös nevezője az a mély aggodalom, hogy Irán azt fogja tenni Izraellel és más országokkal, amit Oroszország most Ukrajnával tesz. Meg kell állítanunk Iránt”

– mondta a diaszpóraügyi miniszter.

„Irán már most is a jemeni húszikat használja proxyként, ahogyan a szíriaiakat és a Hezbollahot Észak-Izraelben, és a Hamászt is Gázában”

– folytatta Shai.

„Iránnak az egész Közel-Keleten működő sejtjei vannak, és szorosan követi a világ reakcióját az Ukrajna elleni támadásra. Ezért Izraelnek egyértelműen ki kell jelentenie, hogy Ukrajnát egy szomszédos ország támadta meg, és a világnak ki kell állnia mellette”

– magyarázta az izraeli miniszter.

Blinken megérkezett Izraelbe, hamarosan kezdetét veszi a Negev-csúcstalálkozó

Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és valószínűleg Egyiptom vezető diplomatái találkoznak a Negevben izraeli és amerikai kollégáikkal.