Az Egyesült Államok hosszú küzdelemre készül

Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök a varsói Király Vár előterében szombaton mondott beszédében.

Kétnapos lengyelországi látogatását záró beszédében az amerikai elnök felidézte Szent II. János Pál pápa és a lengyel Szolidaritás mozgalom szerepét a kommunizmus megdöntésében, majd az ukrajnai háborúra utalva aláhúzta:

„a jelenleg zajló csatában nem napokon vagy hónapokon belül győzünk, hosszú küzdelemre kell felkészülni.”

Az ukrán külügyi és védelmi tárca vezetőivel szombaton Varsóban megtartott találkozó kapcsán Biden elmondta: az ukránoknak szánt üzenete azonos azzal, amelyet Dmitro Kulebával és Olekszij Reznyikovval megosztott.

„Mellettetek állunk ki. Pont”

– jelentette ki.

Felidézett más 20. századi közép-európai demokratikus törekvéseket is, köztük az 1956-os magyar forradalmat és a lengyel munkásfelkelést, valamint az 1968-as prágai tavasz folyamatát, majd azzal folytatta, hogy Oroszország ma saját területén „megfojtotta a demokráciát, és máshol is ugyanezt akarja tenni”.

Biden cinikus hazugságnak nevezte azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna „nácitlanításáról” beszél. Ebben az összefüggésben kiemelte: Volodimir Zelenszkij a demokratikusan megválasztott ukrán elnök, „ráadásul zsidó, apai ágon a családját a holokausztban megsemmisítették”.

A Moszkvával folytatott korábbi tárgyalásaira utalva Biden elmondta: Washington az európai biztonság átláthatóságát akarta elérni diplomáciai úton, Moszkva azonban sorra elutasította javaslatait.

„Oroszország kezdettől fogva erőszakot akart”

– jelentette ki.

Az orosz társadalomhoz szólva úgy fogalmazott:

„tudjuk, hogy ti, oroszok, nem vagytok az ellenségeink. Nem hiszem, hogy örültök az ártatlan emberek gyilkolásának”.

Lengyelország 10 pontos tervet állított össze Ukrajna megmentésére

„Csak akkor kezdjük majd komolyan venni ezt a fenyegetést, ha Oroszország tankokat küld Berlinbe?” – tette fel a kérdés a lengyel miniszterelnök.

Az európai államokat Biden arra szólította fel, hogy szabaduljanak az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségtől. Az Egyesült Államok segít ebben – ígérte, utalva konkrétan a zöld energia alkalmazására.

A Moszkvával szemben eddig kivetett szankciókról beszélve Biden azon véleményének adott hangot, hogy Oroszország gazdasága „a következő években a felére zsugorodik”, az ország hamarosan kiesik a világ 20 legnagyobb gazdasága köréből.

Elmondta azt is, hogy eltekintve az elkövetett brutalitástól, kétségtelen, hogy a háború már most stratégiai vereséget jelent Oroszország számára. Hozzátette: Putyin azt gondolta, hogy az ukránok eldobják fegyvereiket, és nem fognak harcolni, az orosz erők viszont a büszke ukránok ellenállásába ütköztek.

Az oroszok nem verték szét a NATO-t, a Nyugat jelenleg erősebb és egységesebb mint valaha.

Oroszország el akarta érni, hogy a NATO csökkentse jelenlétét a határainál, ehelyett Putyin az eddigi legszámottevőbb, több mint 100 ezer amerikai és más szövetséges katonát számláló európai jelenléttel szembesül – állapította meg az amerikai elnök.

Az amerikai erők nem azért vannak Európában, hogy konfliktust idézzenek elő Oroszországgal, hanem azért, hogy megvédjék a szövetségeseket – nyomatékosította.

„Szent kötelességünk, hogy az 5. cikkely értelmében megvédjük a NATO minden négyzetcentiméterét”

– tette hozzá.

Végezetül Biden, utalva II. János Pál mottójára, úgy fogalmazott:

„ne féljetek, soha ne veszítsétek el a reményt”.

Hangsúlyozta: a történelem időről időre arra tanítja az emberiséget, hogy „a legsötétebb pillanatok után a legnagyobb előrelépések következnek”.

„Az ukránok ma azt mutatják meg, hogy az ember ereje nagyobb akármelyik diktátor akaratánál”

– hangsúlyozta.

„Az Isten szerelmére, az az ember nem maradhat hatalmon”

– zárta beszédét az amerikai elnök.

Az ukrajnai háborúval véget értek a boldog békeidők?

Ha a hadsereg mozgásba lendül, akkor az igazság nem bírja tartani vele az iramot. Hende Olivér véleménycikke.