Lengyelország 10 pontos tervet állított össze Ukrajna megmentésére

Szlovéniával és a Cseh Köztársasággal közösen összeállítottunk egy listát azokról az intézkedésekről, amelyeket az EU-nak végre kell hajtania, ha valóban véget akar vetni a háborúnak – írja Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök a Politico-ban megjelent véleménycikkében.

„Tíz nappal ezelőtt kiváló társaságban látogattam el az ostromlott Kijevbe. Bár az Európai Unió határain túlra utaztam, úgy éreztem, hogy Európa szívébe érkeztem – egy sebzett szívbe, igen, de egy olyanba, amely nagy erővel dobog”

– kezdte cikkét a lengyel miniszterelnök.

Morawiecki szerint Kijevben nemcsak Ukrajna jövőjéért folyik a harc, hanem az egész kontinens jövőjéért is.

„És ha Kijev elbukik, az az általunk ismert Európa végét jelenti”

– írta.

Azóta, hogy Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen a Nyugat négy szankciócsomagot vetett ki Oroszországra – és a háború mégis folytatódik, ami annak a jele Morawiecki szerint, hogy az intézkedések nyilvánvalóan nem elegendőek és sokkal többet kell tenni, méghozzá gyorsan.

„Azoknak, akik arra figyelmeztetnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök provokálása a harmadik világháborúhoz vezet, azt kérdezem:

Putyinnak valaha is szüksége volt ürügyre a nemzetközi jog megsértéséhez?

Szüksége volt rá, hogy megtámadja Grúziát? Szüksége volt rá, hogy elfoglalja a Krímet? Szüksége volt rá, hogy megtámadja Kijevet?”

– tette fel a kérdést a lengyel miniszterelnök.

„A politikusok passzivitása a II. világháború előestéjén nem állította meg Hitlert, hanem nagyobb teret adott neki a cselekvésre. A mi feladatunk ma az, hogy ne ismételjük meg ugyanezt a hibát”

– folytatta.

Az ukrajnai háborúval véget értek a boldog békeidők?

Ha a hadsereg mozgásba lendül, akkor az igazság nem bírja tartani vele az iramot. Hende Olivér véleménycikke.

Morawiecki azt írta, hogy azoknak az embereknek, akikkel Kijevben beszélgettet, több bátorságuk van, mint a világ legnagyobb országainak vezetőinek. De szerinte nem együttérzésre vagy szolidaritási nyilatkozatokra, hanem valódi támogatásra van szükségük.

Ennek érdekében az olaj-, gáz- és szén vásárlások mielőbbi leállítása mellett Lengyelország, Szlovénia és a Cseh Köztársaság 10 pontos tervet dolgozott ki Ukrajna támogatására és a háború befejezésére.

A 10 pontos terv az alábbiakat tartalmazza:

– Ki kell zárni az összes orosz bankot a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből. Ellenkező esetben az orosz gazdaság néhány héten belül alkalmazkodni fog az új körülményekhez.

– Közös menekültügyi politikát kell bevezetni azon orosz katonák számára, akik nem hajlandóak a moszkvai bűnöző rezsim szolgálatára állni.

– Teljesen le kell állítani az orosz propagandát Európában. A szólásszabadság nem jelenti a hazugság jogát.

– Ki kell zárni az orosz hajót az európai kikötőkből.

– Ugyanezt a blokádot kell bevezetni az Oroszországba és onnan kifelé irányuló közúti szállításra is.

– Nemcsak az oligarchákat, hanem az egész üzleti környezetüket szankciókkal kell sújtani.

– Fel kell függeszteni minden orosz állampolgár vízumát, aki be akar lépni az EU-ba. Az orosz népnek meg kell értenie, hogy viselni fogja ennek a háborúnak a következményeit.

– Szankciókat kell bevezetni Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak minden tagjával szemben. Ők pontosan tudják, hogy mi történik Ukrajnában, és a bűnrészességük vitathatatlan.

– Teljes tilalmat kell bevezetni a háborúban felhasználható technológiák Oroszországba történő exportjára.

– Ki kell zárni Oroszországot minden nemzetközi szervezetből. Nem lehet egy asztalhoz ülni a bűnözőkkel.

Morawiecki szerint, ha ez nem állítja meg a háborút, akkor tovább kell menni, ezért javasolták Kijevben a békefenntartó missziót a NATO és más nemzetközi szervezetek égisze alatt.

„Ha nem tudunk hatékony szankciókat bevezetni, akkor nincs más választásunk: Saját pajzsunkkal kell megvédenünk Ukrajna népét”

– írta a lengyel miniszterelnök.

A légtérzár és a humanitárius atomháború

A repüléstilalmi zóna ötlete, megfosztva a humanitárius és a technológiai sallangtól, nem más mint nyílt hadüzenet Oroszországnak. Robert C. Castel elemzése.

„Ha helyre akarjuk állítani a békét, Putyinnak tudnia kell, hol van a vörös vonal – az a vonal, amelyet nem léphet át.

Az a tény, hogy Oroszországnak nukleáris arzenálja van, nem lehet kifogás a passzivitásra.

Tisztában kell lennünk ezzel a fenyegetéssel, de ez nem tarthat vissza minket. Ellenkező esetben Putyin csak tovább fog menni”

– magyarázta.

„Mit fogunk tenni, ha Putyin legközelebb Chisinau, Moldova fővárosa után nyúl? Vagy ha Vilnius és Varsó ellen intéz támadást? Mi lesz, ha el akarja foglalni Helsinkit?

Csak akkor kezdjük majd komolyan venni ezt a fenyegetést, ha tankokat küld Berlinbe?

Meg kell húzni a határt, mégpedig most”

– írta.

Moriwiecki úgy véli az általuk javasolt terv nemcsak lehetséges, hanem szükséges is.

„Meg kell találnunk a bátorságot, hogy ne fordítsunk hátat Ukrajna szenvedésének, és szembenézzünk ezzel a történelmi kihívással”

– zárta a cikkét a lengyel miniszterelnök.

Merkel omladozó hagyatéka

Angela Merkel egy fogatlan és oroszoknak kiszolgáltatott Németországot hagyott maga után – írja Bill Wirtz, a Specator World újságírója.